Välj en sida

Unohtumattomia patikointiretkiä Kreetalla

Unohtumattomia patikointiretkiä Kreetalla

Trekkaus osa 2. Hora Sfakionista Amarin laaksoon

Paleochoran viehättävä pikkukaupunki lounaisella Kreetalla kutsuu jälleen! Nyt ohjelmassa on sekä uusia kauniita polkuja että jokunen klassikkosamoilu. Matkan kaksi viimeistä yötä asumme Hanian kaupungissa ja samoilemme pohjoisrannikolla.

Samoiluviikon aikana liikumme luonnossa viitenä päivänä, pysähdymme uima- ja välipalatauoille luonnonhelmaan ja kokoonnumme samoilun päätteeksi lounaalle yhteisen pöydän ympärille paikallisissa tavernoissa. Iltapäivisin ja vapaapäivänä on mahdollisuus nauttia Paleochoran kiireettömästä tunnelmasta ja Haniassa kaupungin vilkkaammasta elämänmenosta.

Kreetan lempeät samoilupolut kutsuvat! Tervetuloa!

Päiväohjelma

Päivä 1.

Tulopäivä, kuljetus lentokentältä Hora Sfakioniin, majoittuminen kolmeksi yöksi, tervetuloillallinen.

Päivä 2. Anopolista metsäisiä reittejä Imbrosin tasangolle.

Aamiaisen jälkeen ajamme Hora Sfakionin yläpuolisille vuortenrinteille. Kuljemme läpi vanhojen laidunalueiden ja ohi paimenten kiviasumusten ja kesäkylien kohti Imbrosin kylää. Matkan varrella patikoimme muutamassa pienessä rotkossa ja nautimme näköaloista kauas merelle. Täällä tuskin koskaan tapaa muita kulkijoita, luonnonrauhan äänikudoksena ovat lintujen laulu ja lampaiden kellot. Imbrosin kylässä pysähdymme lounaalle kylätavernaan ennen kuljetusta takaisin  Hora Sfakioniin.

Vaikeusaste  Patikointiaika 4 tuntia, korkeuseroja +100m -500m

Päivä 3. Askifou – Frangokastello.

Palaamme nyt eilistä tietä takaisin Imbrosin kylään ja edelleen Askifoun tasangolle, mistä lähdemme metsäisille poluille kohti Asfendoun ja Kallikratisin rotkoja. Valitsemme näistä rotkoista tuulen voimakkuuden ja suunnan perusteella laskeutumisreitiksemme sen suojaisemman. Molemmat rotkot ovat kautta aikojen toimineet rantakylien ja ylängöillä sijainneiden kesäkylien välisinä kulkureitteinä, nykyisin niissä tapaa vain satunnaisia kulkijoita Laskeuduttuamme Frangokastellon tasangolle poikkeamme paikalliseen tavernaan myöhäiselle lounaalle. 

Vaikeusaste  Patikointiaika 4,5 tuntia, korkeuseroja +100m – 600m

Päivä 4. Frangokastellosta – Plakiaksen rannoille.    

Tänään pakkaamme matkalaukut kuljetusautoon ja lähdemme rantapatikoinnille kohti Plakiaksen kylää. Tämän päivän reitti on muita viikon patikointeja leppoisampi: kuljemme polveilevia hiekkateitä pitkin rantojen tuntumassa, lämpimällä kelillä vaikkapa uimavarusteissa, joten voimme patikoinnin aikana pulahtaa vilvoittaviin aaltoihin. Maukkaan tavernalounaan jälkeen majoitumme seuraavaksi yöksi rantamajataloon.

Vaikeusaste  Patikointiaika 3,5 tuntia, korkeuseroja +/-100 m

Päivä 5. Plakiaksesta Prevelin palmurannalle.

Aamulla heitämme hyvästit Plakiaksen rannoille ja jatkamme matkaa kohti Prevelin luostaria ja luostarin tuntumassa sijaitsevaa kuuluisaa Prevelin palmurantaa. Nämä palmut (Phoenix theophrastii) ovat Kreetan kotoperäisiä, niitä kasvaa saarellakin vain kahdessa paikassa: täällä Prevelin rannalla sekä Vain palmurannalla itäisellä Kreetalla. Rannan kautta laskee mereen kirkas ja viileävetinen joki, joka tuo vesiä Kourtaliatiko-rotkon lähteistä. Patikoinnin jälkeen ajamme Amarin laaksoon ja majoitumme kolmeksi yöksi.  
Vaikeusaste  Patikointiaika 4 tuntia, korkeuseroja +/- 100m

Päivä 6. Spili – Gious kampos-tasanko – Meronas.   

Nyt patikkapolkumme siirtyvät sisämaahan. Aloitamme päivän Spilin kylästä ja nousemme vanhaa paimenpolkua kylän keskustasta sen yläpuolelle. Ympärillämme levittäytyy Kreetan polveileva sisämaa. Jatkamme noin kahdeksan sadan metrin korkeudessa sijaitsevan Gious Kampos-tasangon yli ja edelleen polkuja pitkin kohti Amarin laakson pieniä kyliä. Majapaikkamme sijaitsee Amarin laakson korkealla rinteellä, uima-altaalta aukeaa näkymä yli koko laakson aina Psiloritiksen majesteettisille huipuille asti. 

Vaikeusaste  Patikointiaika 4,5 tuntia, korkeuseroja +600m – 200 m

Päivä 7. Patikointi Amarin laaksossa.

Tänään aloitamme patikoinnin suoraan hotelliltamme. Polveilevat hiekkatiet ja kiemurtelevat polut vievät meidät tammien ja oliivipuiden siimeksessä pieniin uinuviin kyliin, ohi valkoisten kappeleiden ja laiduntavien lampaiden. Amarin laakson itäreunalla kohoaa Psiloritiksen vuoristo, huipuilla on ehkä vielä lumia talven jäljiltä. Etelässä eteemme nousee Kedros-vuori jyrkkine rinteineen. Katamme kahvatauon luonnonhelmaan ja palailemme patikalta Nefs Amarin kylään lounaalle. Myöhemmin illalla kokoonnumme jäähyväisillalliselle Meronasin kylätavernaan.

Vaikeusaste  Patikointiaika 4,5 tuntia, korkeuseroja +/- 500 m

Päivä 8. Kotimatkapäivä.

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, on tullut aika heittää hyvästit Kreetalle tällä kertaa.