Välj en sida

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Trekking! Del 4 Från Psiloritis till Diktibergen

Trekking del fyra fortsätter vår vandring över Kreta. Nu har vi kommit till de centrala delarna av vår underbara ö. Denna del karakteriseras av frodiga lågländer och kullar mellan Psiloritis och Dikti-bergsmassivet, otaliga vinodlingar samt små landsbyar och monasterie.

Vi har valt att bo på ett och samma ställe nästan hela veckan. Bara till sista natten åker vi till Chania för att vara närmare flygplatsen för hemresan. Från hotellet åker vi till de olika vandringar runt detta område. Vi bor i en strandby som heter Kokkini Hani, ca 15 kilometer från Iraklion. Annars så lugnt och fint strandområde övervakas då och då av landande flygplan. Vårt hotell Pelamare ligger på stranden, badmöjligheten finns!
Hotellets hemsida http://pelamare.webs.com/

Dagsprogrammet

Dag 1. Ankomstdag.

Transfer till Kokkini Hani, installering på hotellet. Senare på kvällen en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2. Jukhtas-berget

Dagens vandring tar oss först till Jukhtas-berget som reser sig söder om Iraklion. På toppen av berget fanns under den minoiska perioden den viktigaste minoiska helgedomen på Kreta. Senare byggdes där ett doriskt tempel och nu står där en fyrskeppig kyrka. Vi börjar vandringen upp till toppen från byn Archanes som är en av de större byarna i vindistriktet på centrala Kreta. Vandringen på Jukhtas-berget bjuder på vida vyer över låglandet mellan Psiloritis och Dikti-massivet, i fjärran ser vi staden Iraklion och blicken når långt ut på Kretas hav. Vandringens andra del tar oss till ett lite lägre berg som heter Fourni. På detta berg hade områdets minoer sin begravningsplats. Idag vandrar vi på grusvägar och urgamla åsnestigar. Efter vandringen blir det lunch i byn Archanes.
Svårighetsgrad  Vandringstid 4,5 timmar.

Dag 3. Från byn Skourokefali till byn Mirtia och Kounavi-ravinen.

Dagens vandring bjuder på små vägar mellan byar samt en grönskande ravin. I byn Mirtia har du möjligheten att besöka Nikos Kazantzakis museum. Kazantzakis är den mest kända kretensiska författaren och filosofen som fortfarande hyllas på sin hemö med festivaler och andra tillställningar. Mirtia var hans hemby innan han flyttade från ön och blev en världsmedborgare. Hans kanske mest kända verk är Spela för mig, Zorba. Efter vandringen åker vi en kort väg till byn Peza och efter en lätt lunch besöker vi vineriet Miliarakis där vi bekantar oss med Peza-områdets vinproduktion och smakar på vineriets egna produkter.
Svårighetsgrad  Vandringstid 4 timmar.

Dag 4. Från Agarathou-monasteriet till Kastelli.   

Vi börjar dagen med att besöka Agarathou-monasteriet som bebos av 12 munkar. Monasteriet ligger i ett vida landskap där munkarna har både vingårdar och olivträd. Idag vandrar vi mestadels på slingrande grusvägar över låga kullar och mellan små byar. Dikti-bergens branta sluttningar reser sig i bakgrunden. Efter vandringen blir det lunch i byn Kastelli som är Pediada-slättens största by.
Svårighetsgrad  Vandringstid 4 timmar.

Dag 5. Från Kastelli till Kastamonitsa.

Vi kommer inte att ha en vilodag under denna trekkingsvecka. Däremot kommer denna dag att vara lite kortare vandringsmässigt än de andra dagarna. Vi vandrar på området som för 2500 år sedan var livligt bebott: en av Kretas mäktigaste stadsstaterna med namnet Lyttos låg här på dessa kullar. Vi njuter av en förstärkt kaffepaus under vandringen och väl framme i byn Kastamonitsa tar vi en Förfriskande paus före vi åker tillbaks till hotellet. I stället för en lunch samlas vi på kvällen till en gemensam middag. 
Svårighetsgrad  Vandringstid 3 timmar.

Dag 6. Från Kastamonitsa upp till Lassithi-platån.   

Efter frukosten åker vi tillbaks till Kastamonitsa där vi börjar dagens mer utmanande vandring. Först följer vi grusvägen längs foten av Dikti-massivet och tar oss sedan upp till Lassithi-platån längs en slingrande delvis stenbelagd stig. Denna stig sägs ha byggts av minoerna för 3500 år sedan. Senare historieböckerna nämner vägen som den venetianska handelsvägen från 1500-1600 -talen. Vägen har i vilket fall som helst bundit samman den fertila bergsplatån och Lyttos stadsstaten. Efter den ansträngande vandringen äter vi en sen lunch på Lassithi-platån.
Svårighetsgrad  Vandringstid 5 timmar.

Dag 7. Från Lassithi-platån till Katharo-platå.

Nu checkar vi ut från hotellet och åker sedan tillbaks till Lassithi-platån. Den sista etappen på denna trekkingsvecka tar oss längs bergsvägen från Lassithi-platån till en ännu högre liggande bergsplatå Katharo. Denna platå snötäcks varje vinter och även på sommaren är luften här svalare och klarare. På våren blommar sällsynta växter här. Väl framme på Katharo-platån äter vi en lätt lunch och därefter åker vi till Chania för veckans sista natt. Senare på kvällen samlas vi till en gemensam avskedsmiddag.
Svårighetsgrad  Vandringstid 3,5 timmar.

Dag 8. Hemresedag

Efter frukosten transfer till flygplatsen. Det har blivit dags att vinka farväl till Kreta – denna gång! Välkommen åter!

Ändringar av dagsprogrammet är möjliga på grund av väderleksförhållanden.