Välj en sida

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Vårblommor & örter på västra Kreta

Denna vår kommer vi att ta våran blomstergrupp till västra delar av Kreta. Vi bor fyra nätter i den lilla mysiga staden Paleochora samt tre nätter i Chania.

Dagsprogrammet

Dag 1. Ankomstdag

Transfer från Chania flygplats till Kretas sydvästliga stad Paleochora, installering på hotellet. På eftermiddagen tar vi en promenad längs stranden och upp till ruinen av en gammal borg som byggdes av venetianerna på 1500-talet. På kvällen samlas vi till en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2. Azogires – Anidri – Anidrin-ravinen

Vi börjar dagens blomsterpromenad i byn Azogires och vandrar ner till byn Anidri. Härifrån kan de som vill fortsätta till havsstranden och även tillbaka till hotellet. Alternativt kan man botanisera runt byn Anidri och åka sedan med bussen tillbaka till Paleochora.

Dag 3. Elafonisi och Kretas västkust

Efter frukosten åker vi en dryg timme till den lagunliknande stranden Elafonisi. Området hör till Natura 2000-program och här växer en hel del intressanta växter som trivs speciellt bra med sanddyner. Efter lunchen åker vi tillbaka till Paleochora med några blomsterrika stopp på vägen.

Dag 4. Irini-ravinen och Omalos-platån

Nu åker vi inåt på ön. Vi besöker först ravinen Irini, går en bit in i ravinen och söker växter som växer på ravinens tvärbranta väggar. Efter en kaffepaus fortsätter vi upp till 1000 meters höjd till Omalos-platån och botaniserar på denna vida platå som ofta på våren bjuder på krokusar och tulpaner. På platån njuter vi av en gemensam lunch på en lokal taverna med mycket anor i sin matmenu. Efter lunchen åker vi tillbaka till Paleochora.

Dag 5. Kandanos skogar, Temenia och Rodovani

Idag flyttar vi till Chania men på vägen stannar vi utanför byn Kandanos och söker olika orkidéer. Vi åker en bit mot byarna Temenia och Rodovani, stannar och botaniserar i lugn takt. Efter lunchen fortsätter vi till Chania och installerar oss på hotellet.

Dag 6. Gious Kampos och Melambes

Idag gör vi ett besök till den välkända högplatån Gious Kampos – varje blomsterresa till Kreta skall innehålla denna orkidéerika platån! Vi åker även något närmare sydkusten till byn Melambes som breder sig på Vouvala-bergets sluttningar. Idag äter vi picknicklunch vid passande ställe och åker senare tillbaka till Chania.

Dag 7. Apokoronas området

Nu åker vi till det frodiga området Apokoronas. Här finns tiotals små byar och många utlänningar har byggt sina hus här. Naturen är mångskiftande och vi stannar på flera platser för att hitta områdets kännetecknande växtlighet. Områdets största by Vamos är känd för sin aktiva byförening som länge har organiserat hemortsresor på området. Bytavernan bjuder oss på traditionell kretensisk måltid. På kvällen samlas vi till en gemensam avskedsmiddag i Chanias gamla stad.

Dag 8. Hemresedag

Nu är det dags att vinka farväl till Kretas vårblommor. Välkommen åter!