Välj en sida

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Vårströvtåg runt Paleochora och Chania

Den charmerande lilla staden Paleochora lockar igen! På programmet har vi både helt nya rutter och några av strövtågsklassiker på området. Två sista nätter bor vi i Chania och vandrar på norra kusten.

Under strövtågsveckan rör vi oss i den mångskiftande naturen under fem dagar. Vi stannar för bad- och mellanmålspauser och samlas runt gemensamt bord för luncher efter vandringen på lokala tavernor. På eftermiddagar och under den lediga dagen kan du njuta av den lugna atmosfären i Paleochora och av den något mer livliga pulsen i Chania staden.

Dagsprogrammet

Dag 1. Ankomstdag

Transfer från flygplatsen till Paleochora, välkomstmöte och installering på hotellet. Senare på kvällen en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2. Från Krios stranden till Agios Jannios kyrkan och Viena bukten

Efter frukosten kör vi en kort väg till Krios stranden, vi vandrar längs grusvägar och slingrande strandstigar först till Agios Jannios kyrkan och vidare till Viena-stranden. Vid stranden låg för två tusen år sedan en livlig hamn, därifrån skickades båtar till hela den dåvarande Medelhavsvärlden. Vi tar en bad- och mellanmålspaus på stranden och återvänder sedan till Krios stranden.

Svårighetsgrad Vandringstid 3 timmar, höjdskillnad 200 meter.

Dag 3. Från Chrisoskalitissa klostret till Elafonissi

Efter frukosten åker vi ungefär en timme till en av de mer kända kloster på sydvästra Kreta som heter Crisoskalitissa, Den gyllene trappans kloster. Vi besöker klostret och förnimmer lugnet på klotret och njuter av utsikten långt ut på havet. Efter klosterbesöket strosar vi till de rosaskiftande Elafonissi stränder. Efter badpausen åker vi en kort väg till lunchen och sedan vidare till Paleochora.

Svårighetsgrad Vandringstid 3 timmar, höjdskillnad 100m meter.

Dag 4. Spaniakos – Azogires – Anidri

Dagens vandring börjar i byn Spaniakos norr om Paleochora. Vi strosar på både slingrande stigar och grusvägar i grönskande natur, under olivträd och längs bergsrygg. I byn Azogires tar vi en kaffe/tepaus på lokal kafenion och fortsätter sedan till nästa by Anidri. Idag kan de som vill vandra lite längre: efter Anidri fortsätter stigen över ett litet berg och stigen leder tillbaks till Paleochora.

Svårighetsgrad Vandringstid 3-4 timmar, höjdskillnad 300 meter.

Dag 5. Ledig dag.

Idag har du möjligheten att njuta av en avkoplande semesterdag, bekanta dig med lilla Paleochora, sitta på kafenion med din bok och följa det lugna livet.

Dag 6. Sirikari ravinen

Idag är det dags att packa resväskorna i bussen och flytta till Chania för två nätter. På vägen vandrar vi genom en vacker ravin som ligger mellan byarna Sirikari och Polirinia. På våren grönskar ravinen, fårbjällrorna hörs på bakgrunden. På de lodräta ravinväggarna bor ett helt gåsgamsamhälle, ibland kan man se dem sitta framför boöppningen. Efter tavernalunchen fortsätter vi till Chania och installerar oss på strandhotellet Danaos.
Svårighetsgrad Vandringstid 2,5 timmar, höjdskillnad 330 meter.

Dag 7. Vandring på Apokoronas

Efter frukosten åker vi till Apokoronas halvön och till byn Vamos. Byn har ett aktivt samfund som har redan många år satsat mycket för resenärer. Här ordnar man matlagningskurser och anordnar hel del musikföreställningar. Vi strosar i lugn takt mellan små byar, tittar in i gamla kyrkor samt sätter oss på bykafenion för en paus. Efter lunchen återvänder vi till Chania. Senare på kvällen samlas vi till gemensam avskedsmiddag.
Svårighetsgrad Vandringstid 3,5 timmar, höjdskillnad 100 meter.

Dag 8. Hemresedag

Efter frukosten transport till Chania flygplats. Det är dags att vinka farväl till Kreta, denna gång!

Välkommen åter!

Program- och ruttförändringar kan ske pga. väderförhållanden.