Välj en sida

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Vita bergen

Vita bergen har fått sitt namn av snön som ligger kvar på bergen långt in på sommaren samt för den vitskimrande kalksten som bergen är utformade av. Stigarna leder till getternas och fårens sommarbetesmarker och till herdarnas stenstugor där dessa bergens män fortfarande lagar sina traditionella ostar. Det finns ingen trängsel på dessa stigar, som sällskap har vi rovfågeln uppe i det blåa och fårbjällrornas musik.

Under denna vandringsvecka bjuder vi på en annorlunda semester i bergens tystnad i Kretas vilda natur, långt ifrån turisternas strandbyar och parasollfyllda badstränder. Det gäller att packa med sig bra läsning eftersom kvällslivet i våra inkvarteringsbyar är nästan obefintligt. – Fast efter vandringarna är det mest sannolikt att du somnar tidigt med boken på näsan…

Denna vandringsvecka förutsätter bra kondition och bra hälsa, uthållighet samt tålighet för höjder och branter. Bra balans är nödvändig på branta sluttningar. Äventyret väntar i bergens hjärta!

Dagsprogrammet

Dag 1. Ankomstdag

Transport från Chania flygplatsen till Anopoli, installering på Anopoli rooms samt en lugn promenad till den nästan öde byn Aradena. Senare på kvällen samlas vi till välkomstmiddag.

Dag 2. Pachnes – Katsiveli

Efter frukosten åker vi med pick-upp -bilen upp till bergsmassivet och vandrar upp från Roussies passet till Vita bergens högsta topp Pachnes. Vi återvänder till Roussies passet och fortsätter till Katsiveli-dalen där vi övernattar första bergsnatten.
Svårighetsgrad  Vandringstid 5 timmar, höjdskillnad +650 / – 680 meter

Dag 3. Katsiveli – Saranokefala – Krousia

Idag vandrar vi över Vita bergen längs fåraherdernas stigar genom Potamos dalen. I hjärtat av bergsmassivet passerar vi fåraherdernas stenstugor som kallas för mitato. Vi vandrar högt uppe ovanför Kretas sydkust där vi har utsikten långt ner till det glimmande havet. Vi stiger ner mot den lilla byn Agios Jannios och vid källan i Krousia gör vi läger och övernattar den andra bergsnatten.
Svårighetsgrad  Vandringstid 7 timmar, höjdskillnad + 800 / – 1500 meter

Dag 4. Agios Jannios – Anopoli

Efter en lugn bergsmorgon fortsätter vi längs en skogsrutt ovanför Agios Jannios och vi korsar övre delar av Aradena- ravinen till Anopoli. Vi installerar oss till det redan bekanta boendet i Anopoli och samlas för att gå genom våra upplevelser uppe i bergen.
Svårighetsgrad  Vandringstid 5 timmar, höjdskillnad + 50 / – 670 meter

Dag 5. Anopoli – Livaniana – Loutro

Idag vandrar vi från Anopoli via Livaniana byn mot havsstranden och den lilla pittoreska strandbyn Loutro. Där tar vi en badpaus och äter lunch. På eftermiddagen åker vi tillbaks till Anopoli.
Svårighetsgrad  Vandringstid 5 timmar, höjdskillnad + 650 / – 1200 meter

Dag 6. Anopoli – Hora Sfakion

Nu är det dags att lämna Vita bergen bakom oss: vi vandrar längs urgamla stigar ner till Hora Sfakion. Rutten tar oss längs en liten ravin, stigarna slingrar sig på ravinkanten. Väl framme i Hora Sfakion samlas vitill lunch och efter lunchen åker vi till Chania och installerar oss för två nätter.
Svårighetsgrad  Vandringstid 4 timmar, höjdskillnad – 700 / + 100 meter

Dag 7. Ledig dag i Chania

Idag har du möjligheten att spendera en lugn dag på stranden, sitta på kafenion och följa stadens liv, kanske handla hem något i den livsglada saluhallen. På kvällen samlas vi till avskedsmiddag.

Dag 8. Hemresedag

Efter frukosten transport till Chania flygplats. Farväl till Kreta denna gång, välkommen åter!