Välj en sida

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Trekking del 5. Från Lassithi platån vidare till östra Kretas stränder.

Vårt trekkingsprogram över Kreta fortsätter. Den femte delen tar oss redan till östra Kreta och öppna landskap med havet i horisonten och bergens silhuett på bakgrunden. Vi lämnar bakom oss Dikti bergen, vi passerar Kretas smalaste ställe i Pachia Ammos och vandrar i sydkustens raviner samt längs Kretas längsta levada. Terrängen är omväxlande, vi vandrar på grusvägar och på slingrande gamla åsnestigar.

Dagsprogrammet

Dag 1 Ankomstdag.

Transfer från Chania flygplats till den lilla strandbyn Mirtos. Installering på hotellet och senare på kvällen välkomsmiddag i byn Mithi.

Dag 2. Från Anatoli till Kalamafka

Dagens vandring tar oss till ett sällsynt område som kallas även för Kretas Meteora för de stora stenformationer som reser sig ovanför dessa byar som sopar. Vi stiger först upp till Stavros-kyrkans bergstopp ovanför Anatoli, härifrån kan vi se både syd- och norrkusten av ön. Efter en kaffepaus fortsätter vi till byn Kalamafka där vi njuter av en lunch på tavernan med vacker utsikt.
Svårighetsgrad  Vandringstid 3,5 timmar.

Dag 3 Från Selakano till Mithi

Först åker vi upp till över 900 meters höjd till Selakano som är känd för sina vackra pinje- och ekskogar. Dessa skogar växer på Dikti-bergens södra sluttningar och idag tar vi farväl från detta bergsmassiv. Vår första etapp leder till den nästan obebodda byn Metaxohori, dit vandrar vi längs gamla åsnestigar. Efter en vilopaus fortsätter vi till byn Mithi där vi äter lunch på bytavernan.
Svårighetsgrad  Vandringstid 4 timmar.

Dag 4 Pefki-ravinen

Idag åker vi en lite längre sträcka längs sydkusten till byn Analipsi. Vi vandrar upp den vackra ravinen Pefki till en by med samma namn, där bjuder bykafenion på en svalkande paus. Vi återvänder till byn Analipsi delvis en annan rutt och åker därifrån till strandtavernan Kaliotzina. Efter en uppfriskande simtur njuter vi av tavernas läckra lunch.
Svårighetsgrad  Vandringstid 4 timmar.

Dag 5 Från Stavros till Pachia Ammos

Idag packar vi resväskorna i bilarna och flyttar till Kavousi och hotellet som ligger vi utkanten av byn. På vägen vandrar vi längs lugna grusvägar mot norrkusten. Först stiger vi upp några hundra meter på sluttningar ovanför Stavros. Väl uppe har vi vida vyer framför oss över den vackra Mirambello bukten, till Agios Nikolaos och Dikti-bergens östligaste sluttningar. Efter en kaffepaus fortsätter vi ner till Pachia Ammos som ligger på Kretas smalaste landremsa. Nu vill vi svalka oss med ett bad och därefter blir det lunch på strandtavernan. Efter lunchen åker vi till Kavousi och installerar oss på hotellet.
Svårighetsgrad  Vandringstid 3 timmar.

Dag 6 Från Kavousi till Kretas levada

Dagens vandring tar oss till sluttningar ovanför Kavousi. Vi börjar med en gammal åsnestig som slingrar sig längs en liten ravin till byn Melisses. Därifrån tar vi oss till Kretas längsta levada där fortfarande tidvis rinner en hel del vatten. Vi tar oss samma väg tillbaka längs levadan och fortsätter till en taverna som har byggts bredvid ett av öns äldsta olivträd. Efter lunchen fortsätter vi längs stigar och grusvägar till Kavousi. På kvällen samlas vi till en gemensam avskedsmiddag, vår hotellvärd Jannis har lovat att duka ett långbord med lokala läckerheter och vi njuter av detta i en lugn kväll.
Svårighetsgrad  Vandringstid 3-4 timmar.

Dag 7 Från Mardati till Pirgos via Kroustas

Nu packar vi resväskorna i bilarna och vänder bilnosen mot Rethymno. På vägen tar vi oss upp ovanför Agios Nikolaos och vandrar i lummiga olivlundar och längs en vacker, uråldrig åsnestig. Vi tar en kaffepaus i den mysiga byn Kroustas och fortsätter sedan längs stigen som kantas av kermesekar och mastixbuskar ända till byn Pirgos. Bytavernan bjuder på en enkel lunch och efter lunchen åker vi till Rethymno och installerar oss på hotellet. På kvällen samlas vi på avskedsmiddag i gamla staden.
Svårighetsgrad  Vandringstid 4 timmar.

Dag 8. Hemresedag

Efter frukosten transfer till Chania flygplats, det är dags att vinka farväl till Kreta denna gång. Välkommen åter!

Ändringar av dagsprogrammet är möjliga på grund av väderleksförhållanden.