Välj en sida

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Trekking del 3. Från Amaridalen till Zaros

Vår trekking genom Kreta fortsätter! Den tredje delen tar oss från den vackra Amaridalen och strandbyn Agia Galini längs stränder och bergssluttningar till den lilla byn Zaros.

Under vandringsveckan kommer vi att bo på sydkusten, dels i strandbyn Matala samt i byn Zaros. Till den sista natten åker vi till staden Rethymno på Kretas norra kust. Under vandringarna bär vi bara med oss dagsryggsäcken, resväskorna följer med i bussen.

Och som alltid under våra resor: en viktig del av den underbara semesterupplevelsen är den traditionella kretensiska maten, som vi njuter av antingen på lokala tavernor eller i naturen i form av picknick.

Dagsprogrammet

Dag 1. Ankomstdag.

Transfer från Chania flygplatsen till Matala, installering på hotellet för fyra nätter. Senare på kvällen en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2. På sluttningar runt byn Melambes.

Idag börjar vår vandring i byn Melambes som ligger på nästan 600 meters höjd på sluttningen av Vouvalas-berget. Byn kännetecknas av smala gränder och vita hus. Här lever man fortfarande i huvudsak av får- och getskötsel. Dagens vandring tar oss först runt sluttningarna utanför byn och efter en kaffepaus fortsätter vi nedanför den lilla byn. Efter vandringen samlas vi till en gemensam lunch på en lokal taverna.
Svårighetsgrad Vandringstid 3,5 timmar, höjdskillnad 250 meter.

Dag 3.Agia Galini – Pitsidia.

Nu vandrar vi på stranden! Vi åker till Agia Galini och tar oss längs strandstigar och sanddyner vid havsbrynet mot Matala. Kaffepaus blir det på strandbyn Kokkinos Pirgos. Vandringen fortsätter på stranden förbi en annan liten strandby som heter Kalamaki. Vi kommer till stranden Komos där Kretas forntida minoer hade sina bostadssäten för 3500 år sedan. På området fortsätter arkeologiska utgrävningar än idag. Där på stranden samlas vi till gemensam picknicklunch.
Svårighetsgrad Vandringstid 5 timmar, höjdskillnad 150 meter ner.

Dag 4. Rundvandring i Matala.

Idag startar vi vandringen från hotellet och kliver upp längs grusvägar ovanför Matala. Vi har utsikten över havet och över både Psiloritis- och Kedros-bergen. I mitten av vandringen går vi över till västra sidan av Matala ovanför hippiegrottorna och fortsätter med utsikten över Komos-stranden och ända till Agia Galini. Det blir som vanligt kaffepaus under vägs samt en gemensam lunch efter vandringen.
Svårighetsgrad Vandringstid 4 timmar, höjdskillnad +/- 300 meter.

Dag 5. Kloster Odigitria – Kali Limenes – Zaros.

Nu är det dags lämna Matala och fortsätta österut. Vi åker först till klostret Odigitria där dagens vandring börjar. Först blir det promenad på slingrande grusvägar med nyfikna getter vid vägkanterna. Sedan vandrar vi genom Agio-ravinen där eremiter bodde ännu på 1800-talet i ravinväggarnas grottor. Efter en kort stigvandring kommer vi fram till strandbyn Kali Limenes där vi äter lunch. Efter lunchen åker vi till byn Zaros och installerar oss på Keramos-hotellet.
Svårighetsgrad Vandringstid 4 timmar, höjdskillnad 300 meter.

Dag 6. Zaros-ravinen.

Dagens vandring tar oss till en slingrande ravinstig från byn Zaros. Idag kan var och en själv bestämma hur långt in i ravinen man vill vandra eftersom vi kommer tillbaks samma väg. De som vill kan fortsätta hela vägen till en gammal kyrka som är tillägnad Agios Jannios. Det ska bli en picknick-lunch under vandringen i ravinen.
Svårighetsgrad Vandringstid 4 timmar, höjdskillnad +/- 150 meter.

Dag 7. Mili-ravinen

På morgonen packar vi resväskorna i bussen och åker till Rethymnon och till byn Xiro Horio. Vi vandrar genom ravinen Mili, kvarnarnas ravin ända upp till byn Chromonastiri där vi äter lunch på Athivoles-tavernan som är känd för sina ostbollar.
Svårighetsgrad Vandringstid 2,5 timmar, höjdskillnad +/- 300 meter.

Dag 8. Hemresedag

Efter frukosten transfer till flygplatsen. Det har blivit dags att vinka farväl till Kreta – denna gång! Välkommen åter!

Ändringar av dagsprogrammet är möjliga på grund av väderleksförhållanden.