Välj en sida

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Nisyros Vandringsvecka

Invid den välkända grekiska ön Kos, borta från turisternas huvudströmningar ligger den lilla vulkaniska ön Nisyros, som bjuder på överraskningar efter varandra. Hela ön är belägen på kanterna av en länge sen somnad vulkan. Kraterområdet ger fortfarande ifrån sig underjordiska dofter och varma ångor.

Till Nisyros kommer besökare från Kos för dagen för att utforska krateromgivningarna med de fängslande utsikterna. Efter den sista turistbåten har åkt på eftermiddagen sprider lugnet och maklig atmosfär sig över hela ön. I den varma kvällen under enorma fikusträd på små torg kan man njuta av ett glas Nisyros mandelsaft och fundera igenom dagens upplevelser.

Dagsprogrammet

Dag 1. Ankomsdag till Kos, övernattning i Kardamena stad.

Då Nisyros inte har egen flygplats reser vi till ön via Kos. På ankomstdagen möter vi er på Kos flygplats och vi åker gemensamt till Kardamena, byn där vi övernattar på hotellet. Nästa dag tar vi morgonbåten till Nisyros där vi bor i huvudstaden Mandraki.

Dag 2. Båtresa Kos – Nisyros. Vandring utanför huvudstaden Mandraki

Efter en lätt lunch börjar vi vandringsdagen med att besöka Spiliani-klostret som ligger ovanför huvudstaden Mandraki på en 40 meter hög klippa. Spiliani-klostret är en av de viktigaste klostren i Dodekanesiska ögruppen i Grekland. Från den höga klippan har vi utsikt över hela staden. Vår vandring fortsätter till gamla ruiner av Johannitriddarnas slott och ännu äldre ruiner av en gammal fästning. Hela vägen har vi vida vyer över de östra delarna av Egeiska havet. Vi återvänder till Mandraki längs små vägar och stenbelagda stigar. Efter vandringen har du möjligheten att bada vid den svartsteniga badstranden Hohlakos nära staden. Senare gemensam middag på tavernan Irini på Ilikiamenos-torget.
Svårighetsgrad

Dag 3.  Vandring Mandraki – Emborios

Denna vandringsdag börjar med uppstigning mot krateromgivningen. Vi gör en avstickare till den öde byn Nifios som för länge sedan bosattes av munkar. Vi fortsätter på stigar till byn Emborios som hänger på sluttningen ovanför kratern. Från byn har vi utsikt över kratern som öppnar sig framför oss hemlighetsfull och fängslande. Vi äter lunch på tavernan Balkoni – enligt sitt namn är tavernan som en balkong med utsikt över kraterplatån. Denna taverna serverar bl.a. sina berömda Nisyros bönbullar och lokal sakkouliasti-ost. Efter lunchen busstransport till Mandraki.
Svårighetsgrad

Dag 4.  Bergsbestigning

Vi klättrar upp till den högsta bergstoppen på ön, Profitis Ilias som stiger upp till 698 meter över havet. Vi vandrar på branta stigar mellan bergsklippor. Under uppstigningen besöker vi det öde Diavatis-klostret som nuförtiden fungerar närmast som övernattningsställe för vandrare. Uppe på bergstoppen tar vi en picknikpaus om vindarna tillåter. Från toppen har vi utsikten långt över havet åt alla håll, till närbelägna öar och även till den turkiska kusten. Vi återvänder till Mandraki längs små stigar och äter vår lunch på tavernan Panorama där fru Sebastia Sfakianos från Kreta serverar sin äkta grekiska moussaka.
Svårighetsgrad

Dag 5.  Ledig dag, ingen vandring.

Under dagen kan du njuta av strandlivet, bada och sola eller kanske ta båten över till Kos för att bekanta dig med sevärdheterna och turistlivet där.

Dag 6.  Den stora örundvandringen

Dagens vandringstur är lång, däremot är uppstigningarna inte speciellt utmanande. Vi går på grusvägen och stigar som löper runt ön, det öppna havet sprider sig bortom horisonten. Vi tar en picknikpaus på gården av Stavros-klostret och följer sedan en stenbelagd vacker stig mot byn Nikia. På vägen kliver vi upp till ett gammalt torn med vidsträckta utsikter. I den pittoreska byn Nikia besöker vi nya vulkanmuseet och äter lunch på tavernan Andriotis, som gärna serverar sin omtyckta getstifado. Efter lunchen stiger vi ner till kraterplatån. Om krafterna ännu räcker fortsätter vi längs stigar till Mandraki. Alternativt biltransport till hotellet. Senare gemensam middag.
Svårighetsgrad

Dag 7.  Eftermiddagsvandring via Emborios till Pali strandbyn

Den sista vandringsdagen börjar vi på eftermiddagen och tar en ny rutt ut från Mandraki mot Emborios. Strax före byn kliver vi upp till en bergstopp som heter Kukkulo där vi tar en picknikpaus. Efter Emborios vandrar vi ner längs sluttningar till den lilla fiskebyn Pali som nuförtiden inhyser öns gästhamn. Utanför byn finns en sandstrand och vi sköljer av vandringens svett och damm i de blåa vågorna före en gemansam middag på kapten Jims taverna. Senare busstransport till hotellet.
Svårighetsgrad

Dag 8. Hemresedag

På hemresedagen har vi tid att koppla av på Nisyros, bada och sola eller att sitta med boken på strandkafeterian. På eftermiddagen tar vi båten över till Kardamena där vi har tid att strosa runt och kanske göra sista uppköp inför hemresan. På kvällen samlas vi för avskedsmiddag före transfer till flygplatsen. (Detta kan variera pga flygtidtabell)

Ändringar av programmet möjliga på grund av väder och vind.