Välj en sida

Unohtumattomia patikointiretkiä Kreetalla

Unohtumattomia patikointiretkiä Kreetalla

Trekkaus osa 4. Trekkaus osa neljä jatkaa patikointimatkaamme yli Kreetan.

Nyt olemme saapuneet ihanan saaremme keskiosiin. Tätä osaa luonnehtivat hedelmälliset tasangot ja kukkulat Psiloritiksen vuoren ja Dikti-vuoriston välissä, lukemattomat viininviljelykset sekä pienet maalaiskylät ja luostarit.

Päätimme majoittua nyt yhdessä paikassa melkein koko viikon ajan. Vain viimeiseksi yöksi matkaamme Haniaan, jotta siirtyminen lentokentälle kotimatkaa varten olisi mutkatonta. Hotellista ajamme päiväpatikoinneille tällä keskisen Kreetan alueella. Asumme rantakylässä nimeltä Kokkini Hani, joka sijaitsee noin 15 kilometriä Iraklionista itään. Muutoin hyvin rauhallisen ja hienon ranta-alueen ylittää silloin tällöin Iraklioniin laskeutuvat lentokoneet. Hotellimme Pelamare sijaitsee aivan rannalla, uintimahdollisuudet ovat loistavat! Hotellin kotisivu http://pelamare.webs.com/ 

Päiväohjelma

Päivä 1. Tulopäivä.

Kuljetus lentokentältä Kokkini Haniin, majoittuminen. Myöhemmin illalla tervetuloillallinen.

Päivä 2. Jukhtas-vuori.

Päivän patikointi vie meidät ensin Jukhtas-vuorelle, joka sijaitsee Iraklionin kaupungin eteläpuolella. Vuoren huipulla oli minolaisina aikoina yli kolmetuhatta vuotta sitten Kreetan tärkein minolainen pyhäkkö ja uhripaikka. Sittemmin paikalla sijaitsi doorilainen temppeli ja nykyään siellä seisoo nelilaivainen kirkko. Aloitamme patikoinnin Archanesin kylästä, se on Kreetan viininviljelysalueen suurimpia kyliä. Patikointi Jukhtaksella tarjoaa avaria näköaloja yli tasankojen Psiloritiksen vuoren ja Dikti-vuoriston välissä, kaukana näemme Iraklionin valkoiset rakennukset ja katse yltää kauas Kreetan meren ulapalle. Patikoinnin toinen osuus vie meidät hiukan matalammalle vuorelle nimeltä Fourni. Tällä vuorella sijaitsi aikoinaan minolainen hautausmaa. Kuljemme pitkin hiekkateitä ja ikiaikaisia aasipolkuja. Patikoinnin päätteeksi lounastamme Archanesin kylässä.
Vaativuusaste  Patikointiaika 4,5 tuntia.

Päivä 3. Skourokefalin kylästä Mirtian kylään sekä Kounavin rotko.

Tänään aloitamme patikoinnin pitkin hiekkateitä Skourokefalin kylästä. Kuljemme avarilla rinteillä oliivilehdoissa, viinitarhojen vieriä. Mirtian kylässä meillä on mahdollisuus vierailla Nikos Kazantzakisin museossa. Kazantzakis on tunnetuin kreetalainen kirjailija ja filosofi, jota edelleen kunnioitetaan täällä festivaalein ja juhlallisuuksin. Mirtia oli hänen kotikylänsä ennen kuin hän lähti saarelta ja ryhtyi maailmankansalaiseksi. Hänen ehkä tunnetuin teoksensa on Kerro minulle Zorbas. Kahvitauon jälkeen kuljemme vielä vehreän rotkon läpi ja sen jälkeen ajamme lyhyen matkan Pezan kylään. Kevyen lounaan jälkeen vierailemme Miliarakisin viinitilalla, saamme tutustua Pezan alueen viininviljelykseen ja maistaa viinitilan omia tuotteita.
Vaativuusaste  Patikointiaika 4 tuntia.

Päivä 4. Agarathoun luostarista Kastellin kylään.   

Aloitamme päivän vierailemalla Agarathoun luostarissa, missä edelleen asuu 12 munkkia. Luostari sijaitsee avarissa maisemissa, luostarin oliivi- ja viiniviljelmät levittäytyvät sen ympärillä. Legendan mukaan paikalla olleen ensimmäisen luostarin perusti sotapäällikkö ja sittemmin Bysantin keisari Nikiforos Foka 1000-luvulla. Patikoimme luostarilta paljolti hiekkateitä pitkin yli kukkuloiden, pienten kylien läpi. Dikti-vuoriston jyrkät rinteet alkavat siintää horisontissa. Patikoinnin päätteeksi lounastamme Kastellin kylässä, joka on Pediada-tasangon suurin kylä.
Vaativuusaste  Patikointiaika 4 tuntia.

Päivä 5. Kastellista Kastamonitsaan.

Tämän trekkausviikon aikana meillä ei ole varsinaista patikoinnista vapaata päivää. Sen sijaan on tämä päivä jonkin verran muita lyhempi. Patikoimme kukkuloilla, missä 2500 vuotta sitten sijaitsi yksi Kreetan mahtavimmista kaupunkivaltioista nimeltään Lyttos. Nautimme luonnonhelmassa vahvistetun kahvi/teetauon ja poikkeamme vielä Kastamonitsaan saavuttuamme virkistävälle lasilliselle ennen paluumatkaa hotelliin. Illalla kokoonnumme yhteiselle illalliselle.
Vaativuusaste  Patikointiaika 3 tuntia.

Päivä 6. Kastamonitsasta ylös Lassithin tasangolle.   

Aamiaisen jälkeen ajamme takaisin Kastamonitsaan ja aloitamme tämänpäiväisen, jonkin verran vaativamman patikoinnin. Ensin seuraamme hiekkatietä, joka kulkee Dikti-vuoriston juurella. Kahvi/teetauon jälkeen nousemme Lassithin tasangolle vuorenrinnettä kiemurtavaa polkua pitkin. Tämän polun uskotaan olevan jo minolaiselta ajalta, toiset lähteet nimittävät sitä venetsialaisaikaiseksi kauppatieksi 1500-1600 -luvuilta. Niin tai näin, tämä hieno tie on yhdistänyt hedelmällisen Lassithin tasangon ja Lyttoksen kaupunkivaltion hyvin kauan aikaa sitten. Lounas tarjoillaan patikoinnin päätteeksi Lassithin tasangon tavernassa.
Vaativuusaste  Patikointiaika 5 tuntia.

Päivä 7. Lassithin tasangolta Katharon tasangolle.

Nyt pakaamme matkalaukut bussiin ja ajamme takaisin Lassithin tasangolle. Tämän trekkausviikon viimeinen etappi vie meidät vuoristotietä pitkin tältä suurelta ja vilkkaasti vieraillulta tasangolta vielä korkeammalla sijaitsevalle lähes piilossa sijaitsevalle Katharon tasangolle. Tämä tasanko peittyy talvisin lumikinoksiin, kesäisinkin ilma on täällä raikkaampaa ja kirkkaampaa. Keväisin täällä kukkivat monet harvinaiset kasvit. Perillä Katharon tasangolla poikkeamme paikalliseen tavernaan kevyelle lounaalle, jonka jälkeen matkaamme Haniaan matkan viimeiseksi yöksi. Illalla kokoonnumme jäähyväisillalliselle.
Vaativuusaste  Patikointiaika 3,5 tuntia.

Dag 8. Kotimatkapäivä.

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, on aika heittää hyvästit Kreetalle. Tervetuloa toistekin!

Muutokset ohjelmaan mahdollisia riippuen keliolosuhteista.