Välj en sida

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Minnesvärda vandringsresor till Kreta

Trekking del 2. Från Chora Sfakion till Amaridalen

Den charmerande lilla staden Paleochora lockar igen! På programmet har vi både helt nya rutter och några av strövtågsklassiker på området. Två sista nätter bor vi i Chania och vandrar på norra kusten.

Under strövtågsveckan rör vi oss i den mångskiftande naturen under fem dagar. Vi stannar för bad- och mellanmålspauser och samlas runt gemensamt bord för luncher efter vandringen på lokala tavernor. På eftermiddagar och under den lediga dagen kan du njuta av den lugna atmosfären i Paleochora och av den något mer livliga pulsen i Chania staden.

Dagsprogrammet

Dag 1 Ankomstdag.

Transfer från flygplatsen till Chora Sfakion, installering på hotellet för tre nätter, välkomstmiddag.

Dag 2. Från Anopolis längs skogsstigar till Imbrosplatån     

Efter frukosten åker vi upp till Anopolis ovanför Chora Sfakion och vidare till de skogbeklädda sluttningarna av Vita bergen. Vi vandrar genom gamla betesmarker och förbi fåraherdarnas stenhyddor och sommarbyar mot byn Imbros. Vi vandrar i några små raviner och njuter av utsikten långt ut på havet. Det är sällan man träffar andra vandrare här, naturens ljudkavalkad består av fågelsång och fårbjällror. I byn Imbros stannar vi för lunch i en bytaverna före transporten tillbaka till Chora Sfakion och kanske ett eftermiddagsbad.
Svårighetsgrad Vandringstid 4 timmar, höjdskillnad +100m -500m

Dag 3. Askifou – Frangokastello

Vi kör tillbaks upp till byn Imbros och fortsätter till Askifou-platån där vi börjar vår vandring längs stigar i skogsmarker, över små kullar mot Asfendou och Kallikratis raviner. Vi väljer den mest vindstilla av dessa raviner till vår vandringsled ner mot sydkusten: vindens styrka och riktning får avgöra. Båda dessa raviner har genom tiderna fungerat som led mellan strandbyarna och de högtliggande sommarbyarna. Nuförtiden träffar man bara sällan andra vandrare här. Efter att vi har nått byn Agios Nektarios stannar vi på en lokal taverna för lunch.

Svårighetsgrad Vandringstid 4,5 timmar, höjdskillnad +100m – 600m

Dag 4. Från Frangokastello – till Plakias stränder   

Idag packar vi resväskorna i bussen och vandrar längs kustremsan mot byn Plakias. Dagens rutt är något lättare än veckans andra vandringar. Vi strosar längs grusvägen som slingrar sig nära strandremsan. Vid varmt väder kan vi vandra i baddräkter och då och då ta ett svalkande dropp i de uppfriskande vågorna. Efter en smakfull tavernalunch installerar vi oss på ett hotell vid Plakias stranden.
Svårighetsgrad Vandringstid 3,5 timmar, höjdskillnad 100 meter

Dag 5. Från Plakias stränder via Preveli

På morgonen fortsätter vår vandring mot klostret Preveli och den välkända palmstranden. Dessa palmer (Phoenix theophrastii) är Kreta endemiska och växer bara här vid Preveli-stranden och på östra Kreta på stranden Vai. Genom palmstranden rinner en älv med kristallklart svalkande vatten till havet, älven får sin början från källorna i den stora Kourtaliotiko-ravinen högre upp. Efter lunchen på lokal bytaverna åker vi tillbaks till Plakias.
Svårighetsgrad + Vandringstid 4 timmar, höjdskillnad  +/- 100m

Dag 6. Spili- Gious Kampos – Amaridalen   

Nu flyttar vi våra vandringsstigar till Kretas inland. Vi åker till byn Spili och börjar dagen med att vandra upp längs en gammal fåraherds stig. Kretas böljande inland sträcker sig framför våra ögon. Vi fortsätter genom små raviner upp till Gious Kampos-platån och vidare över denna bergsplatå på 800 meters höjd. Från krönet av nästa kulle kan vi se hela Amaridalen under våra fötter. Denna mytombundna stora dal har tiotals små byar och under andra världskriget fick den bära kodnamnet Shangri-la. Vi installerar oss på hotellet i byn Meronas för de två sista nätterna.
Svårighetsgrad Vandringstid 4,5 timmar, höjdskillnad +600m – 200m

Dag 7. Vandring i Amaridalen.  

Idag startar vi vandringen från hotellet. Smala vägar och slingrande stigar leder oss under ekar och olivträd till små slumrande byar, förbi vita kapell och betande fårskockar. På ena sidan av Amari-dalen ser vi det ståtliga Psiloritis-massivet, kanske ännu med lite snö på topparna. På andra sidan reser sig Kedros-berget med branta sluttningar. Vi tar en kaffepaus i naturen och fortsätter sedan till byn Nefs Amari och till en tavernalunch. Senare på kvällen samlas vi till avskedsmiddag på en bytaverna i Meronas.
Svårighetsgrad Vandringstid 4,5 timmar, höjdskillnad +/- 500m

Dag 8. Hemresedag

Efter frukosten transfer till flygplatsen, det är dags att hälsa farväl till för Kreta denna gång. Välkommen åter!