Vårblommor och vandring på centrala Kreta 1

Det vårblommar på Kreta. Vi ger oss ut bland alla dessa naturmirakel. Årets blomster och örtresa bjuder på två alternativ var dag, förutom lugna blomsterströvtåg även på lite längre vandringar på omväxlande och intressanta områden.

Bergssluttningar och grönskande platåer svämmar med anemoner, vilda tulpaner, mystiska små orkidéer. Vilda grönsaker, denna Kretas utsökta horta växer efter regnen färska och smakrika, örtdofterna följer vandraren. På Kreta kan man hitta över 1800 olika plantor av vilka 180  är endemiska, alltså de växer bara på Kreta. Detta särdrag med Kretas växtlighet beror på att ön är belägen långt ifrån fastlandet i alla riktningar samt på öns otaliga raviner och bergsmassiv vilka har skyddat växtligheten under istider och andra naturomvälvningar under de senaste fem miljoner åren.

Kom med oss och låt oss leta efter naturens under på denna vackra och frodiga ö. Vi strövar i sex dagar i naturen, bekantar oss med växtligheten, beundrar utsikterna och fotograferar. Vi rör oss i lättgången terräng, huvudvikten är i att njuta av naturen och dess blomsterprakt. Dagsturerna är tre – fyra timmar långa, vi har mycket tid att stanna upp, uppleva Kretas frodiga vår, känna dofter, se färger, och vara i vilsam atmosfär. Vi vandrar mest på grusvägar, men tar då och då avstickare till steniga åsnestigar. Blomsterresan förutsätter normal hälsa och grundkondition. Under denna resa har du även tid att strosa runt i gamla staden i Rethymnon samt njuta av vilan på badstranden.

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 

Vi bor hela veckan i Rethymno på hotell Achillion Palace: hotellets hemsida klicka här!

Dagsprogrammet

Dag 1. Ankomstdag

Transfer från flygplatsen till hotellet, välkomstmiddag på en lokal taverna i gamla staden av Rethymno.

Dag 2. Strövtåg på GiousKampos platån.

På Gious Kamposplatån blommar redan vårblommorna. Vi ser anemoner, tasetter, kanske även vilda tulpaner samt många vilda små orkidéer. Efter platåvandringen åker vi till Agios Antonios ravinen, vi tar en kort promenad i ravinen och samlas sedan runt bordet till en smaklig lunch på tavernan Drimos som ligger vid mynningen av ravinen.

Svårighetsgrad Vandringstid 3-4 timmar, höjdskillnad 150 meter.

Dag 3. Vandring i Mili-ravinen.

I Mili-ravinen har det funnits trettiotal vattendrivna kvarnar som redan under medeltiden försåg hela Rethymno området med spannmål. Numera är det tyst i ravinen, invånarna fick lämna ravinen på 1950-talet för faran för översvämningar och ras. Vi vandrar på ravinsluttningar, vi söker blommor och örter som trivs här i fukten. Vi avslutar vandringen i byn Chromonasteri där vi samlas till tavernan Athivoles för en smakrik lunch.

Svårighetsgrad  Vandringstid 3-4 timmar, höjdskillnad 350 meter.

Dag 4.  Nu reser vi österut! Vandring i Elounda

Efter frukosten packar vi resväskorna i bussen och åker till den lilla strandbyn Elounda på östra Kreta. Vi tar en kaffepaus och därefter vandrar vi i friska vindar ovanför Elounda-bukten med utsikten över ön Spinalonga. Vi söker nya orkidéer, på vägen känner vi doften av salvia och timjan. Vi avslutar vandringen i byn Plaka och äter lunch på en av strandtavernorna.

Svårighetsgrad  Vandringstid 2-3- timmar, höjdskillnad 200 meter.

Dag 5.  Kolokitha-ön

Dagens vandring tar oss till ön Kolokitha som ligger mittemot Elounda och bildar en skyddande vik framför byn. På denna ö brukade får och getter gå på bete, numera är ön rätt öde bortsett från några äldre kyrkor. På vägen till ön passerar vi Eloundas gamla saltpannor, här torkade man havssalt ännu på 1970-talet. Vi tar en picknickpaus på gården av en kyrka och därefter vandrar vi tillbaks till Elounda.

Svårighetsgrad Vandringstid 4 timmar, höjdskillnad 100 meter.

Dag 6.  Runt Kavousi

Idag åker vi efter frukosten en lite längre väg till byn Kavousi. Vi vandrar högt uppe på sluttningen av en vild ravin samt promenerar på grusvägen. Vi passerar ett av Kretas äldsta olivträd, man säger att trädet möjligen är flera tusen år gammalt. Kaffepaus tar vi utanför en gammal kyrka och efter vandringen äter vi gemensam lunch på en lokal taverna. Just nu följer många kretensare fastan och idag äter vi genuin fastamat – sallader samt linssoppa.
Svårighetsgrad Vandringstid 3,5 timmar, höjdskillnad 250 meter.

Dag 7. Fyra små byar.

Nu är det dags att åka tillbaks till Rethymno. Vi åker efter frukosten och väl framme i Rethymno tar vi först en kaffepaus och sedan vandrar vi i lummiga olivlundar mellan små landsbyar på östra sidan av Rethymno. Detta område sägs vara det olivträdtätaste i hela Medelhavsområdet, alltså det växer mest olivträd per kvadratkilometer här. Efter vandringen samlas vi till en lätt vegetarisk lunch på en lokal bytaverna. På kvällen strosar vi längs gatorna i gamla stadsdelen i Rethymno och samlas till avskedsmiddag.
Svårighetsgrad Vandringstid 3 timmar, höjdskillnad 100 meter.

Dag 8. Hemresedag

Efter frukosten transfer till flygplatsen, nu är det dags att vinka farväl till Kreta - denna gång! Välkommen åter!

Program- och ruttförändringar kan ske pga. väderförhållanden och blomningens tidtabell.