Vårblommor & örter på centrala och östra Kreta 2 & 3

För årets första blomster och örtresa har vi en del nya fascinerande rutter på både centrala Kreta och nära Agios Nikolaos på östra Kreta. Vi bor under veckan först fyra nätter i Rethymno på hotellet Achillion Palace, därefter två nätter i byn Elounda och sedan två sista nätter igen på hotellet Achillion Palace i Rethymno.

Välkommen att leta efter naturens under på denna vackra och frodiga ö. Vi strövar under denna vecka i naturen, bekantar oss med växtligheten, beundrar utsikterna och fotograferar. Vi rör oss i lättgången terräng, huvudvikten är att njuta av naturen och dess blomsterprakt. Dagsturerna är tre – fyra timmar långa, vi har mycket tid att stanna upp, uppleva Kretas frodiga vår, känna dofter, se färger och vara i vilsam atmosfär. Vi vandrar/strövar mest på grusvägar, men tar då och då avstickare till steniga åsnestigar. Blomsterresan förutsätter normal hälsa och lite grundkondition. Under denna resa har du även tid att strosa runt i gamla staden i Rethymno, bekanta dig med den charmerande lilla staden Agios Nikolaos samt njuta av vilan på badstranden.

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

 • Vårblommor och örter

Dagsprogram

Dag 1. Ankomstdag.

Vi möter dig på flygplatsen och åker till hotellet, informationsmöte på kvällen då vi tittar lite närmare på programmet för den kommande veckan. 

Dag 2. Strövtåg på centrala Kreta.

Efter frukosten kör vi söderut från Rethymno. Dagens utflykt tar oss till böljande kullar runt byarna Mixorrouma och Mournes. Vi kommer att vandra längs vägar som kantas av den gula ginsten och vi ser många olika orkidéer samt olika irisar, bland annat Kretas egen endemiska iris. Efter vandringen äter vi lunch på en närbelägen bytaverna.
Svårighetsgrad

Dag 3. Strövtåg runt Spili.

Vi börjar dagen med att köra till sluttningen av Kedrosberget. Först stövar vi i en grönskande dalgång bredvid en porlande bäck. Vi söker orkidéer, vilda tulpaner och lyssnar på fårbjällror. Vi tar en kaffepaus på en liten bykafenion under ett stort platanträd. Efter kaffepausen kör vi till Gious Kampos, som är en välkänd blomsterplatå ovanför Spili. Där blommar förutom orkidéer, även vilda tulpaner och narsisser vissa tider. Efter en blomrik promenad på platån avnjuter vi lunch på en lokal taverna.
Svårighetsgrad 

Dag 4. Vi reser österut! Strövtåg runt byn Plaka.

Efter frukosten åker vi till Agios Nikolaos och byn Elounda. Under några dagar på östra Kreta har vi med oss Julia Jones från England, botanist som bor på Kreta. Hon har specialiserat sig på Kretas vilda orkidéer. Hon har också grundat föreningen "Flowers of Crete"som strävar efter att öka kunskapen om Kretas utrotningshotade växter och att skydda dem.

Dagens utflykt tar oss till den lilla byn Plaka och orkidéeängarna ovanför den. Därifrån har vi en vid utsikt långt ut över havet. Kusten domineras av den historiska ön Spinalonga, vi kan se strandklipporna, de ödelagda byggnaderna där. Vi strosar på det blomstrande området som genomkorsas av gamla gråa stenmurar, i bakgrunden ser vi gamla väderkvarnar. På eftermiddagen blir det lunch på lokal taverna. 
Svårighetsgrad 

Dag 5. Runt Kalamafka.

Nu åker vi upp till sluttningarna ovanför den stora vackra Mirambello bukten. Vi stannar några gånger för att leta efter olika vilda orkidéer som växer under cistusbuskar och olivträd. Väl framme i bergsbyn Kalafka börjar vi dagens promenad i delvis öppen terräng delvis mitt bland vinodlingar där nya vinblad just har öppnat sig. På området växer bl.a. vilda pioner. Efter den blomsterrika promenaden samlas vi till bytavernan för en smakrik kretensisk måltid. 
Svårighetsgrad 

Dag 6. Runt Kavousi.

Idag åker vi lite längre österut. Utanför den lilla byn Kavousi ger vi oss ut på slingrande grusvägar och letar efter vårblommor som växer här på lite högre höjder. Detta område är känt för mångfalden av vilda blommor på östra Kreta. Under denna dag får vi även njuta av magnifika utsikter långt ut på Mirambello-bukten och upp till Thripti-bergen. Dagen krönas av en läcker lunch på lokal taverna.
Svårighetsgrad

Dag 7. Vilda grönsakernas och örternas dag.

Denna dag tillägnas åt naturens skatter av vilda grönsaker och örter. Vi strosar än en gång på blomsterrika Gious Kamposplatån. Nu betraktar vi även växter som heter horta, de som kanske är mindre praktfulla vårblommor men otroligt hälsosamma och näringsrika. Vi lär oss hitta några av dessa grönskande gåvor från naturen. Efter platåvandringen åker vi till en liten bytaverna i Amaridalen och där äter vi en lätt lunch som till stor del består av dessa vilda grönsaker. På kvällen samlas vi till avskedsmiddag och går igenom våra upplevelser under denna vårvecka i Kretas natur.
Svårighetsgrad 

Dag 8. Hemresedag

Du har tid att strosa runt i Rethymno, kanske till marknaden eller i lugn takt i gamla staden. På eftermiddagen transfer till flygplatsen och det är dags att denna gång vinka farväl till Kretas vårblommor.