Vandringsveckor 2020

Vårblommor & örter

Vårens blomsterprakt på Kreta!

Denna vår kommer vi att ta vår norska blomstergrupp till västra delar av Kreta. Vi bor fyra nätter i den lilla mysiga staden Paleochora samt tre nätter i Chania.

Dagsprogram

 


NY Vårströvtåg runt Paleochora och Chania

Den charmerande lilla staden Paleochora lockar igen! På programmet har vi både helt nya rutter och några av strövtågsklassiker på området. Två sista nätter bor vi i Chania och vandrar på norra kusten. Under strövtågsveckan rör vi oss i den mångskiftande naturen under fem dagar. Vi stannar för bad- och mellanmålspauser och samlas runt gemensamt bord för luncher efter vandringen på lokala tavernor. På eftermiddagar och under den lediga dagen kan du njuta av den lugna atmosfären i Paleochora och av den något mer livliga pulsen i Chania staden. Kretas ljuva stigar önskar dig välkommen!

Dagsprogram

 


Vandra i Paulus fotspår

Turen i ”Paulus fotspor” blir en opplevelsestur med vandringer på flere tusen år gamle stier hvor Paulus og Titus sägs ha gått, godt fellesskap, samtidig som det blir tid til avslapping og nyte Kretas nydelige strender på sydsiden av øya.  På turen lærer vi mye om Paulus og Titus, og den Kretiske historien. Bokas genom http://plussreiser.no

Dagsprogram

 

Trekking del 2. Från Chora Sfakion till Amaridalen

Trekking del 1 tog oss längs Kretas sydvästra kust från Elafonisi till Chora Sfakion. Nu fortsätter vi! Denna vecka börjar utanför Anopoli, därifrån vandrar vi under cypressträd och genom små raviner till Askifou-platån. Sedan fortsätter vi genom Kallikratis-ravinen till sydkusten och vidare till Frangokastello, vidare längs stranden till byn Plakias och Prevelis palmstrand och avslutar veckan i Amari dalen. Under resans gång är havsstranden nära, vi kan under några vandringar ta badpauser i de uppfriskande vågorna.

Dagsprogram

 


Trekking del 3. Från Amaridalen till Zaros

Vår trekking genom Kreta fortsätter! Den tredje delen tar oss från den vackra Amaridalen och strandbyn Agia Galini längs stränder och bergssluttningar till den lilla byn Zaros.
Under vandringsveckan kommer vi att bo på sydkusten, dels i strandbyn Matala samt i byn Zaros. Till den sista natten åker vi till staden Rethymno på Kretas norra kust. Under vandringarna bär vi bara med oss dagsryggsäcken, resväskorna följer med i bussen. Och som alltid under våra resor: en viktig del av den underbara semesterupplevelsen är den traditionella kretensiska maten, som vi njuter av antingen på lokala tavernor eller i naturen i form av picknick.

Dagsprogram

 


Trekking del 4. Från Psiloritis till Diktibergen

Trekking del fyra fortsätter vår vandring över Kreta. Nu har vi kommit till de centrala delarna av vår underbara ö. Denna del karakteriseras av frodiga lågländer och kullar mellan Psiloritis och Dikti-bergsmassivet, otaliga vinodlingar samt små landsbyar och monasterie. Dagsetapperna tar oss österut längs grusvägar och gamla åsnestigar. Vi vandrar på Kretas största vindistrikt och självklart ingår ett besök på ett vineri med vinprovning. Vi bor hela vandringsveckan på strandhotellet i Kokkini Hani i närheten av Iraklion.

Dagsprogram

 Trekking del 5. Från Lassithi platån vidare till östra Kretas stränder.

Vi kommer att vandra en del på Dikti-bergen samt på de pinjetäckta sluttningarna på sydsidan av bergsmassivet.

Dagsprogram

                                                                                           

Trekking del 6

Dagsprogrammet blir färdigt under våren och uppdateras här så fort som möjligt.  

Trekkingsprogrammet över Kreta fortsätter! På våren vandrar vi under den femte delen på Dikti-bergens sluttningar mot öns östliga stränder. Den nya sjätte delen av trekkingsprogrammet tar oss ända till Vai palmstrand och med denna vandrinsvecka fullbordar vi vår trekkingsresa som har tagit oss över ön från väst till öst! 

 


Vita bergens pärlor

Vita bergen har fått sitt namn av snön som ligger kvar på bergen långt in på sommaren samt för den vitskimrande kalksten som bergen är utformade av. Stigarna leder till getternas och fårens sommarbetesmarker och till herdarnas stenstugor där dessa bergens män fortfarande lagar sina traditionella ostar. Det finns ingen trängsel på dessa stigar, som sällskap har vi rovfågeln uppe i det blåa och fårbjällrornas musik.  

Dagsprogram

 

Strövtåg på östra Kreta

Under strövtågsveckan bekantar oss med vandringsstigar på östra Kreta samt med den charmerande landsbygdsstaden Sitia där vi bor största delen av resan. Våra lugna strövtågsrutter tar oss längs havsstränder och genom några ståtliga raviner.
Vi vandrar i sakta mak under fem dagar och tar en vilodag utan vandring och då finns det möjlighet att bekanta sig mer med denna östkretensiska livliga småstad. Under några av våra dagsvandringar tar vi bad- och kaffepaus på stränder, vi avslutar dagarna med läckra luncher på lokala familjetavernor.
Den fängslande östra Kreta kallar på vandraren till sina stigar!

Dagsprogram

 

Mindfulness och vandring

Upplev mindfulnessövningarnas och lugna vandringarnas effekt på kroppen och sinnet. Njut av den kraftfulla och vackra naturen i vårgrönskan. Vårt program bjuder även en inblick in i Kretas historia och kultur och under måltiderna smakar vi av den kretensiska närproducerade och hälsosamma maten. Vi börjar dagarna med mindfulnessövningar och efter frukosten som vi avnjuter på en närbelägen strandtaverna, åker vi till vandringen.

Dagsprogram

 

NY Strövtåg på centrala Kreta

Under denna lite lättare strövtågsvecka kommer vi att bo i Rethymno.

Programmet blir färdigt under vintern.

Dagsprogram

 


Vandringsresa till Nisyros - vid efterfrågan

Invid den välkända grekiska ön Kos, borta från turisternas huvudströmningar ligger den lilla vulkaniska ön Nisyros, som bjuder på överraskningar efter varandra. Hela ön är belägen på kanterna av en länge sen somnad vulkan. Kraterområdet ger fortfarande ifrån sig underjordiska dofter och varma ångor.

Till Nisyros kommer besökare från Kos för dagen för att utforska krateromgivningarna med de fängslande utsikterna. Efter den sista turistbåten har åkt på eftermiddagen sprider lugnet och maklig atmosfär sig över hela ön. I den varma kvällen under enorma fikusträd på små torg kan man njuta av ett glas Nisyros mandelsaft och fundera igenom dagens upplevelser.

Dagsprogram