Vandringsveckor 2016

Höstvandring på sydöstra Kreta

Under denna lugna strövtågsvecka bor vi bland annat i den lilla förtjusande strandbyn Mirtos på sydöstra Kreta.
Plock ur programmet:

  • lugna dagsutflykter
  • kretensisk matlagningskurs med tavernaägaren och chefen Giannis Zervakis från Mirtos bytaverna Katerina
  • möjligheten att strosa längs gränderna i den gamla byn Elounda och besöka den berömda ön Spinalonga
  • besök av arkeologiska utgrävningar i den minoiska staden Gournia

Våra vandringar är lätta och vi strosar nära havet.

Läs programmet här

 

 

Vårblommor & örter på centrala/östra Kreta 2, 3

För dessa blomster och örtresor har vi planerat en del fascinerande rutter på både centrala Kreta och nära Agios Nikolaos på östra Kreta.

På Kreta kan man hitta över 1800 olika plantor av vilka 180 är endemiska, alltså de växer bara på Kreta. Detta särdrag med Kretas växtlighet beror på att ön är belägen långt ifrån fastlandet i alla riktningar samt på öns otaliga raviner och bergsmassiv vilka har skyddat växtligheten under istider och andra naturomvälvningar under de senaste fem miljoner åren.

Vi bor under veckan först i Rethymno på hotellet Achillion Palace, därefter i byn Elounda och sedan åter på hotellet Achillion Palace i Rethymno.

Läs programmet här

 

 


Vårblommor och vandring på centrala Kreta 1

Det vårblommar på Kreta. Bergssluttningar och grönskande platåer svämmar med anemoner, vilda tulpaner, mystiska små orkidéer. Vilda grönsaker, denna Kretas utsökta horta växer efter regnen färska och smakrika, örtdofterna följer vandraren. Vi ger oss ut bland alla dessa naturmirakel. Årets blomster och örtresa bjuder på två alternativ var dag, förutom lugna blomsterströvtåg även på lite längre vandringar på omväxlande och intressanta områden. Kom med och upplev Kretas vår med oss!

Vi bor hela veckan i Rethymno.

Läs programmet här

 

 


Trekking del 1. Elafonisi – Chora Sfakion

Vandringsstigarna på västra Kreta går längs havsstranden, över vackra strandstenar, böjer sig runt små vikar med mjuk sand. Plötsligt dyker stigarna in i snåret med enbuskar efter en liten stund stiger de upp på blomstrande platåer och eller fortsätter ner i en djup ravin. Vid stigarna står gamla kapell, ruiner av en gammal hamn och sedan länge glömda boningar, överallt känns dofter av vilda örter.

Läs programmet här

 

 


Trekking del 2. Anopolis – Amari dalen

Trekking del 1 tog oss längs Kretas sydvästra kust från Elafonisi till Chora Sfakion. Nu fortsätter vi! Denna vecka börjar utanför Anopoli, därifrån vandrar vi under cypressträd och genom små raviner till Askifou-platån. Sedan fortsätter vi genom Kallikratis-ravinen till sydkusten och vidare till Frangokastello, vidare längs stranden till byn Plakias och Prevelis palmstrand och avslutar veckan i Amari dalen. Under resans gång är havsstranden nära, vi kan under några vandringar ta badpauser i de uppfriskande vågorna.

Läs programmet här

 

 

Trekking del 3. Från Agia Galinin till Lendas stränder 

Vår trekking genom Kreta fortsätter! Den tredje delen tar oss från den vackra Amaridalen och strandbyn Agia Galini längs stränder och bergssluttningar till den lilla charmiga strandbyn Lendas.

Strandbyn Agia Galini är byggd som en amfiteater på kullarna runt en skyddad havsvik. Landskapet domineras av nästan vertikala klippor som stupar ner till havet. Några av våra vandringar börjar i denna by med starka förband till havsfiske och transport – närheten av den vida Messara-platån med Kretas största odlingsmarker har alltid präglat byns näringsliv.

Under denna vandringsvecka vandrar vi igen ca femtio kilometer österut, nu till strandbyn Lendas.  Denna by sägs ha fått namnet med betydelsen ett lejon från den stora stenklippan som reser sig på utkanten av byn. Området är rikt på fornlämningar och arkeologiska utgrävningar. Myter och sägner berättar om minoerna som bodde här, om läkekonstens gud Asklepios sanatorium och även om hur Kleopatra tog sig i land här när hon besökte Kreta.

Under vandringsveckan kommer vi att bo på sydkusten, dels i strandbyn Matala samt i strandbyn Lendas. Till den sista natten åker vi till staden Rethymno på Kretas norra kust. Vi bär bara med oss dagsryggsäcken, resväskorna följer med i bussen. Och som alltid under våra resor: en viktig del av den underbara semesterupplevelsen är den traditionella kretensiska maten, som vi njuter av antingen på lokala tavernor eller i naturen i form av picknick.

Läs programmet här

 

 


Vandra i Paulus fotspår.

Turen i ”Paulus fotspor”  blir en opplevelsestur med vandringer på flere tusen år gamle stier hvor Paulus og Titus har gått,  godt fellesskap,  samtidig som det blir tid til avslapping og nyte Kretas nydelige strender på sydsiden av øya.  På turen lærer vi mye om Paulus og Titus, og den Kretiske historien.

Norsk reiseleder på turen er Magne Hultgren, pastor i Porsgrunn Baptistmenighet.  På Kreta møter vi Anna og Olle Meurling fra Fysimera. De vil guide og lede oss i Paulus fotspor på Kreta. Magne vil være tilstede for de som ønsker stillhet, bønn og samtaler på de steder som besøkes. Han underviser om Paulus og Titus,  og har oppsummering og samtaler om dagens opplevelser.  Anna tar oss med i den Kretiske tradisjonen og livet på Kreta på Paulus tid og er vår guide hele uka.  Olle leder vandreturene og er vår sjåfør. Sammen er vi et team som ønsker å gi dere en opplevelse for livet.

Läs programmet här

 

 


Kretas bergspärlor!

Kretas bergspärlor är en utmanande vandringsvecka. Under veckan korsar vi vita bergsmassivet. Vi vandrar längs obebodda bergsdalar samt stiger upp på olika toppar. Vi bor först på Omalos-bergsplatån på 1000 meters höjd. Där avbryts bergens tystnad enbart på morgonen av de bussar som kör vandrare till Samariaravinens portar i Xiloskalos. Annars råder lugnet på platån, på de fåtal pensionaten bor vandrare och andra resenärer som söker tystnad och vila. Här startar äventyret.

Läs programmet här

 

 


Vandringsresa till Nisyros - vid efterfrågan

Invid den välkända grekiska ön Kos, borta från turisternas huvudströmningar ligger den lilla vulkaniska ön Nisyros, som bjuder på överraskningar efter varandra. Hela ön är belägen på kanterna av en länge sen somnad vulkan. Kraterområdet ger fortfarande ifrån sig underjordiska dofter och varma ångor.

Till Nisyros kommer besökare från Kos för dagen för att utforska krateromgivningarna med de fängslande utsikterna. Efter den sista turistbåten har åkt på eftermiddagen sprider lugnet och maklig atmosfär sig över hela ön. I den varma kvällen under enorma fikusträd på små torg kan man njuta av ett glas Nisyros mandelsaft och fundera igenom dagens upplevelser.

Läs programmet här