Trekking del 3. Från Agia Galinin till Lendas stränder

Vår trekking genom Kreta fortsätter! Den tredje delen tar oss från den vackra Amaridalen och strandbyn Agia Galini längs stränder och bergssluttningar till den lilla charmiga strandbyn Lendas.

Strandbyn Agia Galini är byggd som en amfiteater på kullarna runt en skyddad havsvik. Landskapet domineras av nästan vertikala klippor som stupar ner till havet. Några av våra vandringar börjar i denna by med starka förband till havsfiske och transport – närheten av den vida Messara-platån med Kretas största odlingsmarker har alltid präglat byns näringsliv.

Under denna vandringsvecka vandrar vi igen ca femtio kilometer österut, nu till strandbyn Lendas.  Denna by sägs ha fått namnet med betydelsen ett lejon från den stora stenklippan som reser sig på utkanten av byn. Området är rikt på fornlämningar och arkeologiska utgrävningar. Myter och sägner berättar om minoerna som bodde här, om läkekonstens gud Asklepios sanatorium och även om hur Kleopatra tog sig i land här när hon besökte Kreta.

Under vandringsveckan kommer vi att bo på sydkusten, dels i strandbyn Matala samt i strandbyn Lendas. Till den sista natten åker vi till staden Rethymno på Kretas norra kust. Vi bär bara med oss dagsryggsäcken, resväskorna följer med i bussen. Och som alltid under våra resor: en viktig del av den underbara semesterupplevelsen är den traditionella kretensiska maten, som vi njuter av antingen på lokala tavernor eller i naturen i form av picknick.

Dagsprogram

Dag 1. Ankomstdag.

Transfer från Chania flygplatsen till Matala, installering på hotellet för tre nätter. På eftermiddagen en kort promenad till en närbelägen strand som kallas för Den Röda Stranden, senare på kvällen en gemensam välkomstmiddag.

Dag 2. Agia Galini – Agios Georgios stranden       

Vi åker till Agia Galini och strosar ovanför havskusten med vida vyer långt ut på det Libyiska havet. De som vill kan göra en liten omväg till Agios Georgios vackra lilla kyrka med välbevarade fresker. Vi samlas på stranden för en kaffepaus, kanske är det några som vill ta en uppfriskade dopp i de blåa vågorna. Efter pausen strosar vi dels en annan väg tillbaks till Agia Galini för en smakfull lunch.
Svårighetsgrad Vandringstid 3 timmar, höjdskillnad +/- 440 meter.

Dag 3. Melambes-byn – Agia Galini

Idag börjar vår vandring i byn Melambes som ligger på nästan 600 meters höjd på sluttningen av Vouvalas-berget. Byn kännetecknas av smala gränder och vita hus. Här lever man fortfarande i huvudsak av får- och getskötsel. Dagens vandring tar oss först runt sluttningarna utanför byn och efter en kaffepaus fortsätter vi neråt ända till stranden och byn Agia Galini där vi samlas för en gemensam lunch. Idag är det möjligt att göra en något lättare vandring som då innefattar den första delen av dagsprogrammet och därefter åka med bussen till Agia Galini för en badpaus.
Svårighetsgrad Vandringstid 5,5 timmar, höjdskillnad 600 meter upp, 750 meter ner.

Dag 4. Agia Galini – Matala   

Nu vandrar vi på stranden! Vi åker än en gång till Agia Galini och tar oss längs strandstigar och sanddyner vid havsbrynet mot Matala. Kaffepaus blir det på stranden under skyddande tamarisker. Före Matalas strand kliver vi upp på klippor som lutar sig mot havet.Där i klipporna finns rev som samlar havsvatten under stormiga dagar. Kanske kan vi ta ett saltvattenbad i det dunstande vattnet. Väl framme i Matala bjuder den lokala tavernan en läcker lunch.   
Svårighetsgrad Vandringstid 5 timmar, höjdskillnad 150 meter.

Dag 5. Matala – Kali Limenes

Nu är det dags lämna Matala och fortsätta österut. Vi vandrar ut från Matala, följer grusvägar och stigar till det vackra klostret Odigitria där vi tar en kaffepaus och bekantar oss med detta kloster som sägs vara ett av de historiskt viktigaste på Kreta. Efter kaffepausen fortsätter vi längs ravinen Agio där eremiter ännu på 1800-talet bodde i ravinväggarnas grottor. Efter en kort stigvandring kommer vi fram till strandbyn Kali Limenes där vi äter picknicklunch och förtsätter sedan med bussen till byn Lendas.
Svårighetsgrad + Vandringstid 4,5 timmar, höjdskillnad +/- 300 meter.

Dag 6. Lendas – Tripthi ravinen   

Dagens vandring går mestadels på stränder och stigar ovanför kustremsan. Havet och horisonten har vi med oss hela vägen. Vi vandrar mot en vacker ravin med namnet Tripthi. Under dagen är det möjligt att ta flera badpauser längs vägen. Väl framme vid ravinen lagar vi en gemensam picknick och njuter av denna dag som vandringsmässigt skall vara något lättare och kortare.
Svårighetsgrad Vandringstid 4 timmar, höjdskillnad +/- 150 meter.

Dag 7. Zaros-ravinen alternativt Platanos-ravinen

Nu packar vi kappsäckarna på bussen och åker upp mot Ida-bergsmassivet. Idag åker vi än en gång till Amari-dalen och vandrar på sluttningar av Ida-bergsmassivet. Vårt mål är en liten bortglömd kyrka, tillägnad den heliga Antonios, kyrkan ligger i ett klipprev uppe bland höga vågräta berg. Vandringen upp till kyrkan är en aning mer utmanande eftersom stigen upp slingrar sig bredvid en djup ravin. Därför är det möjligt att välja en något lättare vandring upp längs grusvägar som vi alla efter kaffepaus följer ner tillbaks till byn Platania där vi samlas till en gemensam lunch. Efter lunchen åker vi till staden Rethymno. Vi installerar oss på hotell Achillion Palace och senare på kvällen strosar vi genom den gamla stastdelen för en avskedsmiddag.
Svårighetsgrad Vandringstid 5 timmar, höjdskillnad +/- 550 meter.

Alternativt beroende på snöläget på Ida-bergsmassivets sluttningar:
Dagens vandring tar oss till en slingrande ståtlig ravin med namnet Zaros eller Rouvas. Nu kan man själv välja hur långt man vill vandra idag i denna lummiga grönskande ravin. De som vill kan fortsätta till slutet av ravinen där det står en gammal kyrka tillägnad Agios Jannios. Efter kaffepausen vandrar vi tillbaks till Zaros byn för en gemensam lunch och efter lunchen åker vi till staden Rethymno. Vi installerar oss på hotell Achillion Palace och senare på kvällen strosar vi genom gamla staden för en avskedsmiddag.

Svårighetsgrad Vandringstid 2-4 timmar, höjdskillnad +/- 550 meter.

Dag 8. Hemresedag

Efter frukosten transfer till flygplatsen. Det har blivit dags att vinka farväl till Kreta – denna gång! Välkommen åter!

Ändringar av dagsprogrammet är möjliga på grund av väderleksförhållanden.