Kevätkukkia ja patikointia keskisellä Kreetalla 1 

Kreetan keväässä kukkii. Vuorten rinteet ja vehreät tasangot peittyvät vuokkoihin, tulppaaneihin, salaperäisiin pieniin orkideoihin. Villit vihannekset, nuo Kreetan mainiot hortat nousevat sateiden jälkeen raikkaina ja maukkaina, yrttien tuoksut seuraavat kulkijaa. Kreetalla tunnetaan noin 1800 erilaista kasvia, joista kymmenen prosenttia on endeemisiä, kotoperäisiä, eli ne elävät vain Kreetalla. Tämä kasvillisuuden erikoisuus johtuu Kreetan eristäytyneisyydestä ympäröivistä mantereista sekä saaren lukuisista vuorista ja rotkoista, jotka ovat suojanneet kasvillisuutta jääkausien ja muiden luonnonmullistusten aikana viimeisten 5 miljoonan vuoden aikana.

Tämän vuoden kukka- ja yrttimatka tarjoaa mahdollisuuden myös pidempiin päiväpatikoihin vaihtelevissa ja mielenkiintoisissa maastoissa. Lähde matkaan tutkimaan näitä jylhän ja kauniin saaren luonnonihmeitä! 

Tämä kukka- ja yrttimatka edellyttää normaalia terveyttä ja hiukan peruskuntoa. Matkan aikana ehdit myös tutustua majoituskaupunkiin Rethimnoniin, vaikkapa museoihin ja vanhan kaupungin kapeisiin kujiin ja pikku puoteihin sekä nauttia lepolomasta rannalla.

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

 • Kreetan kevään kukat ja yrtit

Päiväohjelma

Päivä 1. Tulopäivä

Kuljetus lentokentältä hotelli Achillion Palaceen. Illalla kokoonnumme yhteiselle tervetuloillalliselle paikalliseen tavernaan Rethimnonin vanhaan kaupunkiin.

Päivä 2. Samoilua GiousKampos - ylätasangolla.

GiousKampos ylätasangolla kukkivat jo kevään kukat. Näemme vuokkoja, tasetteja, ehkäpä jopa villejä tulppaaneita sekä lukuisan määrän pieniä villejä orkideoita. Tasankosamoilun jälkeen ajamme AgiosAntonios -rotkolle, teemme pienen kävelyn rotkossa ja nautimme sen jälkeen maittavan lounaan rotkon suulla sijaitsevassa Drimos-tavernassa.


Vaikeusaste Patikointiaika 3-4 tuntia, korkeuseroja 150 metriä.

Päivä 3.  Patikointi Milin myllyrotkossa.

Milin myllyrotkossa sijaitsi aikoinaan kolmisenkymmentä vesivoimalla toiminutta jauhomyllyä, ne huolehtivat keskiajalta lähtien Rethimnonin kaupungin jauhojen jauhamisesta. Nyttemmin rotko on hiljentynyt, asukkaat muuttivat pois jo 1950-luvulla rotkon rinteiden sortumisvaaran takia. Kuljemme rotkon rinteillä, etsimme kosteassa viihtyviä yrttejä ja kevään kukkia. Patikoinnin päätteeksi saavumme Chromonastirin kylään ja kokoonnumme lounaalle Athivolesin tavernaan.
Vaikeusaste Patikointiaika 3-4 tuntia, korkeuseroja 350 metriä.

Päivä 4. Tänään matkaamme itään! Patikointi Eloundan maastossa.

Aamiaisen jälkeen pakkaamme matkalaukut autoon ja ajamme Eloundan pieneen rantakylään itä-Kreetalla. Pidämme kahvitauon saavuttuamme perille ja sen jälkeen patikoimme läheisillä kukkuloilla ja etsimme uusia villejä orkideoita, matkalla tuoksutamme myös timjamia ja salviaa. Patikoinnin päätteeksi lounastamme Plakan kylän rantatavernassa.
Vaikeusaste Patikointiaika 2-3 tuntia, korkeuseroja 200 metriä.

Päivä 5. Kolokitha-saari.

Päivän patikointi vie meidät Kolokithan saarelle, joka sijaitsee Eloundan kylää vastapäätä muodostaen kylän edustalle suojaisan lahden. Tällä saarella laidunnettiin aikoinaan runsaasti lampaita ja vuohia. Matkalla saarelle ohitamme Eloundan vanhat suola-altaat, täällä kuivattiin merivedestä suolaa vielä 1970-luvulla. Pidämme leppoisan pikniktauon saaren kirkon pihamaalla ja sen jälkeen jatkamme takaisin Eloundan kylään.

Vaikeusaste Patikointiaika 4 tuntia, korkeuseroja 100 metriä.

Päivä 6. Kavousin maisemissa.

Tänään ajamme aamiaisen jälkeen hiukan pidemmän matkan Kavousin kylään. Patikoimme korkeiden vuorten rinteillä, kuljemme sekä polkua pitkin että hiekkateillä. Ohitamme yhden Kreetan vanhimmista oliivipuista, sillä arvellaan olevan ikää muutama tuhat vuotta. Pidämme kahvitauon luonnonhelmassa ja patikoinnin päätteeksi lounastamme kylän tavernassa.
Vaikeusaste Patikointiaika 3,5 tuntia, korkeuseroja 250 metriä.

Päivä 7.  Neljä pientä kylää.

Nyt on aika palata takaisin Rethimnoniin ja jo tuttuun hotelliin. Lähdemme matkaan aamiaisen jälkeen ja saavuttuamme Rethimnoniin lähdemme patikoimaan pienten kylien maastossa kaupungin itäpuolella. Ympärillämme levittäytyy oliivipuiden meri - tämän alueen Rethimnonin itäpuolella sanotaan olevan Välimeren maiden oliivipuutiheintä aluetta, eli täällä kasvaa eniten oliivipuita neliökilometrillä. Pidämme kahvitauon kyläkafeniossa ja lounastamme perinteisessä kylätavernassa. Myöhemmin illalla kokoonnumme jäähyväisillalliselle Rethimnonin vanhaan kaupunkiin.
Vaikeusaste Patikointiaika 3 tuntia, korkeuseroja 100 metriä.

Päivä 8.  Kotimatkapäivä.

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle, on tullut aika heittää hyvästit Kreetalle – tällä kertaa! Tervetuloa toistekin!

Muutokset ohjelmaan ja kävelyreitteihin mahdollisia johtuen sääolosuhteista ja keväisen kukkimisen aikataulusta.