Trekkaus osa 3: Agia Galinista Lendasin rannoille

Trekkausmatkamme yli Kreetan jatkuu! Kolmas osa vie meidät kauniista Agia Galinin rantakylästä pitkin rantoja ja vuorten rinteitä pieneen viehättävään Lendasin kylään.

Rantakylä Agia Galini on rakennettu kuin amfiteatteri kukkuloille, jotka reunustavat suojaisaa merenlahtea. Maisemaa hallitsevat lähes pystysuorat kallioseinämät, ne laskeutuvat äkkijyrkästi suoraan mereen. Jotkut patikoinneistamme alkavat tästä perinteisesti kalastuksesta ja kuljetustoiminnasta elävästä kylästä – Kreetan suurimman viljelystasangon Messaran läheisyys on aina merkinnyt elinvoimaa kylälle. Myöhempinä vuosina Agia Galinin merkitys on korostunut matkailijoiden suosimana lomanviettopaikkana. 

Tämän patikointiviikon aikana kuljemme taas noin viisikymmentä kilometriäitään, nyt päämäärämme on Lendasin rantakylä Asterousia-vuoriston kupeessa. Tämän kylän sanotaan saaneen leijonaa tarkoittavan nimensä suuresta kalliosta, joka kohoaa kylän reunalla. Alueella on tehty paljon arkeologisia löytöjä; myytit ja tarinat kertovat minolaisten asuneen alueella, paikalla on niin ikään sijainnut lääketieteen jumalan Asklepioksen parantola. Kerrotaanpa Kleopatran nousseen maihin juuri täällä hänen vieraillessaan Kreetalla.

Patikointiviikon aikana asumme Kreetan etelärannikolla, osin rantakylässä Matalassa sekä juuri Lendasin kylässä. Viimeiseksi yöksi matkaamme Rethimnoniin Kreetan pohjoisrannikolle. Kannamme mukanamme ainoastaan päivärepun, matkalaukut seuraavat auton kyydissä. Merenrannat ovat matkallamme lähellä, patikoinnin lomassa voimme välillä pulahtaa virkistäviin aaltoihin. Ja kuten aina matkoillamme: tärkeä osa ihanaa lomaa on kreetalainen perinteinen ruoka, jota nautimme paikallisissa perhetavernoissa ja piknikein luonnon helmassa.


Päiväohjelma


Päivä 1. Tulopäivä

Kuljetus Hanian lentokentältä Matalaan, majoittuminen hotelliin neljäksi yöksi. Iltapäivällä teemme pienen kävelyretken läheiselle Punaiselle rannalle ja illalla kokoonnumme tervetuloillalliselle.

Päivä 2. Agia Galini – Agios Georgios-ranta.

Ajamme aamulla Agia Galiniin ja kuljemme merenrannan yläpuolella, vierellämme ulappa aukeaa silmänkantamattomiin yli Libyan meren.Halukkaat voivat kulkea aina Agios Georgiokselle omistetulle pienelle kappelille, sen seinillä näkyy edelleen hyvin säilyneitä freskoja. Kokoonnumme rannalle taukokahville, ehkä joku haluaa pulahtaa virkistäviin aaltoihin. Kahvitauon jälkeen samoilemme takaisin Agia Galiniin ja yhteiselle tavernalounaalle.
Vaikeusaste 1 Patikointiaika 3 tuntia, korkeuseroja +/- 440 metriä.

Päivä 3. Melambes-kylä – Agia Galini.

Päivän patikointi alkaa Melambesin kylästä, joka sijaitsee liki 600 metrin korkeudessa Vouvas-vuoren kupeessa. Kylää luonnehtivat kiemuraiset kapeat kylänraitit ja valkoisiksi kalkitut talot. Täällä eletään edelleen pääosin lampaiden- ja vuohienhoidosta. Patikoimme ensinkylää ympäröivillä kukkuloilla ja kyläkahvilassa nautitun kahvitauon jälkeen voivat halukkaat jatkaa päivän patikointia aina Agia Galiniin asti. Vaihtoehtoisesti on mahdollisuus jatkaa bussille Agia Galiniin vaikkapa uimarannalle.

Vaikeusaste 1 Patikointiaika 5,5 tuntia, korkeuseroja 600 metriä ylös, 750 metriä alas.

Päivä 4. Agia Galini - Matala.    

Tänään patikoimme rannan tuntumassa! Ajamme vielä kerran Agia Galiniin ja kuljemme rantoja seuraten veden äärellä kohti Matalaa. Pidämme kahvitauon rannalla varjon tarjoavien tamariskipuiden katveessa. Ennen Matalaa kiipeämme korkeille kallioille, jotka laskeutuvat loivasti mereen. Kallioihin on repeytynyt kuin altaita, ne täyttyvät myrskytuulien painaessa merivettä ylös rannoille. Ehkäpä pulahdamme altaisiin suolavesikylpyyn! Perillä Matalassa paikallinen taverna tarjoaa herkullisen lounaan.
Vaikeusaste 1 Patikointiaika 5 tuntia, korkeuseroja +/- 150 metriä.

Päivä 5. Matala – Kali Limenes.

Nyt on tullut aika lähteä eteenpäin Matalasta ja jatkaa itään.Patikoimme Matalasta pitkin hiekkateitä ja pieniä polkuja aina kauniiseen Odigitrian luostariin saakka. Pidämme kahvitauon ja tutustumme tähän luostariin, jonka sanotaan olevan yksi Kreetan historiallisesti merkittävimmistä luostareista. Tauon jälkeen jatkamme pitkin Agio-rotkoa, sen seinämien luolissa asui eremiittimunkkeja vielä 1800-luvulla. Lyhyen polkupatikoinnin päätteeksi saavumme Kali Limenesiin, täällä katamme rannalle pikniklounaan. Aterioituamme jatkamme bussikuljetuksella Lendasin kylään. 
Vaikeusaste 1 + Patikointiaika 5 tuntia, korkeuseroja +/- 300 metriä.

Päivä 6. Lendas – Tripithi-rotko.   

Päivän patikointi kulkee suurimmalta osin pitkin rantoja ja poluilla rannan yläpuolella. Meri ja horisontti on näkyvissä kaiken aikaa. Patikoimme kohti kaunista Tripithin rotkoa, matkan aikana on mahdollisuus pitää vaikka useampia uimataukoja. Perillä rotkon tuntumassa katamme rannalle pikniklounaan ja nautimme leppoisasta päivästä, joka patikoinniltaan on jonkin verran muita päiviä leppoisampi.
Vaikeusaste 1 Patikointiaika 4 tuntia, korkeuseroja +/- 150 metriä.

Päivä 7. Platanos-rotko, vaihtoehtoisesti Zaros-rotko.

Nyt pakkaamme matkalaukut bussiin ja ajamme ylös Ida-vuoriston rinteille. Ajamme vielä kerran Amarin laaksoon patikoimaan kauniiseen Platanoksen rotkoon. Päämäärämme on kallioiden välissä sijaitseva Agios Antonioksen kirkko. Tämä patikointi on muihin verrattuna jonkin verran haasteellisempi, sillä polku kulkee jyrkän rotkon reunamilla. Tämän vuoksi on tänään mahdollista myös valita hiukan helpompi tie Agios Antonioksen kirkolle: sinne johtaa myös kiemurtava hiekkatie. Tätä tietä pitkin palaamme kaikki Platanoksen kylään, missä kokoonnumme yhteiselle lounaalle. Aterian jälkeen matkaamme Rethimnoniin ja majoitumme Achillion Palace -hotelliin. Myöhemmin illalla kuljemme vanhankaupungin kujilla ja kokoonnumme läksiäisillalliselle.

Vaikeusaste 1 Patikointiaika 5 tuntia, korkeuseroja +/- 550 metriä.

Vaihtoehtoisesti riippuen vuorenrinteiden lumitilanteesta:
Päivän patikointi vie meidät kiemurtavalle rotkopolulle Zaroksen kylässä. Tänään jokainen voi itse päättää, kuinka pitkälle viheriöivään rotkoon haluaa patikoida. Ne jotka haluavat, voivat kulkea rotkon loppuun asti vanhalle kirkolle, joka on omistettu Agios Janniokselle. Kahvitauon jälkeen palaamme Zaroksen kylään yhteiselle lounaalle. Aterioituamme jatkamme matkaa Rethimnoniin, missä majoitumme Achillion Palace -hotelliin. Myöhemmin illalla samoilemme vanhankaupungin kujilla ja kokoonnumme yhteiselle jäähyväisillalliselle.

Vaikeusaste 1 Patikointiaika 2-4 tuntia, korkeuseroja +/- 550 metriä.

Päivä 8. Kotimatkapäivä.

Aamiaisen jälkeen kuljetus lentokentälle. On tullut aika hyvästellä Kreeta – tällä kertaa! Tervetuloa toistekin!

Muutokset päiväohjelmaan mahdollisia sääolosuhteista johtuen