Vandra i Paulus fotspår

Turen i ”Paulus fotspor” blir en opplevelsestur med vandringer på flere tusen år gamle stier hvor Paulus og Titus har gått, godt fellesskap, samtidig som det blir tid til avslapping og nyte Kretas nydelige strender på sydsiden av øya. På turen lærer vi mye om Paulus og Titus, og den Kretiske historien.

Norsk reiseleder på turen er Magne Hultgren, pastor i Porsgrunn Baptistmenighet. På Kreta møter vi Anna og Olle Meurling fra Fysimera. De vil guide og lede oss i Paulus fotspor på Kreta. Magne vil være tilstede for de som ønsker stillhet, bønn og samtaler på de steder som besøkes. Han underviser om Paulus og Titus, og har oppsummering og samtaler om dagens opplevelser. Anna tar oss med i den Kretiske tradisjonen og livet på Kreta på Paulus tid og er vår guide hele uka. Olle leder vandreturene og er vår sjåfør. Sammen er vi et team som ønsker å gi dere en opplevelse for livet.

Turen er også en opplevelse i Kretisk matkultur, da våre guider introduserer oss for ny Kretisk lunch hver dag. Overnatting skjer på to ulike mindre hotell med henholdsvis 4 og 3 netter i små hyggelige byer, Kalamaki og Lutro. Lutro er et vegløst samfunn som man når med båt eller fottur. All bagasje blir sendt hotellet i Lutro med båt.

  • Vandra i Paulus fotspår

  • Vandra i Paulus fotspår

  • Vandra i Paulus fotspår

  • Vandra i Paulus fotspår

  • Vandra i Paulus fotspår

  • Vandra i Paulus fotspår

  • Vandra i Paulus fotspår

  • Vandra i Paulus fotspår

Dag 1.
Fysimera guider møter oss på flyplassen, transfer til Kalamaki, hvor vi sjekker inn på hotellet. Velkomstmøte med informasjon om uken og velkomstmiddag på lokal taverna.

Dag 2.
Etter frokost tar vi buss til landsbyen Kali Limenes hvor Paulus kom på sin reise. Besøk til St Pauls kirke og grotten hvor Paulus sies å ha levd under hans opphold her. Efter kaffe paus i byn vandrer vi langs stranden og mot fjellene i Agiofarango ( Den hellige Ravinen), besøke Agios Nikolaos kirken og se grotter hvor eremitt munkene levde til slutten av 1800-tallet. Selv Paulus sies å ha oppholdt seg i disse grottene. Du kan også gå litt opp i ravinen hvis du ønsker å gå ekstra langt. Pause tar vi på stranden ved munningen av ravinen og lunsj ved Kali Limenes badstrand. Etter lunsj blir det nattverd ved en av kirkene.


Dag 3.
Etter frokost tar vi bussen til den gamle St. Pauls kirken utenfor landsbyen Agios Jannios. Seden åker vi til Gortyn der vi starter dagens tur forbi bl.a Apollos tempel fra den hellenistiske periode og ulike romerske ruiner fra den tiden Paulus sies å ha forkynt og døpte de første kretere her. Det var her han oppnevnte Titus til Kretas første biskop. Vi går til landsbyen Agioi Deka som er oppkalt etter de ti martyrer fra 250-tallet. Vi besøker gravene, landsby kirken og tar en kaffepause i bycafén. Vi åker tilbake til Gortyn og besøke utgravningene der selv ruinene av Titus Basilica står. Etter besøket spiser vi lunsj på Tavern Manolis Mylos utenfor Gortyn. Etter lunsj besøker vi klosteret Odigitria hvor vi får en presentasjon av kirken som er dedikert til Paul og Peter. Etter besøket i klosteret, kjører vi tilbake Kalamaki.

Dag 4.
Etter frokost reiser vi med buss til Kretas største by Iraklion hvor vi møter vår lokale guide. Vi besøker Knossos og efter lunch gjør vi en byvandring og besøker Titus katedralen med vakre ikoner og det arkeologiske museum. Litt tid til se i noen butikker før vi reiser tilbake over fjellet til hotellet. En flott tur på tvers av Kreta.

Dag 5.
Etter frokost reiser vi med buss og båt til den idylliske landsbyen Loutro. Vi installerer oss på hotellet, og deretter ta en kort spasertur til dagens Finiks hvor vi vil spise lunsj sammen. Det var her at Paulus prøvde å søke vinterhavn siden Kali Limenes ikke var godt nok beskyttet, vi vil nyte området og samle oss til en felles gudstjeneste. Ifølge populær tradisjon har Paulus besøkt området som nå bærer navnet Loutro.

Dag 6.
I dag er det mulig å ta en fri dag, nyte stranden, sol og sjø, eller dra på en fottur i området med guide. Det er også en mulighet til å ta morgen båt til Agia Roumeli og gå opp i den kjente ravinen Samaria som er den lengste og dypeste ravienen på Kreta. På ettermiddagen samles til lunsj i Loutro.

Dag 7.
Etter frokost reiser vi med båt til Agia Roumeli og går derfra til den tusenårige Paulus kirke som ligger ved stranden og er bygget fra strandens steiner. Det var her Paulus døpte kreterne i ferskvann som renner ut av bakken her. Etter besøket går vi tilbake til Agia Roumeli for lunsj. Vi tar båt tilbake til Lutro for avskjedsmiddag.


Dag 8.
Etter frokost avreise og transfer til flyplassen.