Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

Lento Kosille, tapaamme teidät lentokentällä!

Kosin saaren kupeessa, lyhyen laivamatkan päässä ja sivussa turistien valtavirroista sijaitsee piskuinen Nisyroksen tulivuorisaari, joka tarjoaa kulkijalleen yllätyksen toisensa jälkeen. Nisyroksen saarelle tulevat matkailijat Kosilta päiväseltään tutustumaan kraaterialueen erikoisiin näköaloihin, mutta viimeisenkin turistialuksen lähdettyä iltapäivällä saarelle laskeutuu hiljainen rauha, kiireetön tunnelma. Illan lämmössä valtavien fiikuspuiden katveessa pienillä toreilla, paikallisen mantelijuoman ääressä on hyvä kerrata päivän kokemuksia.

Patikointiviikon aikana ehdit tutustua perinpohjin tähän niin historiallisesti kuin kulttuurisesti mielenkiintoiseen saareen, sen epätavalliseen luontoon ja ystävällisiin ihmisiin. Patikointireittimme kulkevat viitenä päivänä ristiin rastiin saarta vanhoja kivettyjä polkuja ja hiekkateitä pitkin. Kiipeämme saaren korkeimmalle vuorelle Profeetta Eliakselle (698mmp) ja uimme kristallinkirkkaissa merivesissä.

Patikointipäivät alkavat pääsääntöisesti aikaisin aamulla hotellilta. Päivän ensimmäinen osuus kestää  2,5 – 3 tuntia, minkä jälkeen pidämme välipalatauon luonnon helmassa. Päivän toinen osuus kestää 2 – 2,5 tuntia ja se päätetään aitoon kylätavernaan, jossa nautimme yhdessä perinteisen, paikallisista raaka-aineista valmistetun lounaan. Matkan aikana on vapaapäivänä mahdollisuus käväistä Kosin saarella tutustumassa pääkaupungin nähtävyyksiin.

Patikoinnit Nisyroksella edellyttävät hyvää peruskuntoa, kestävyyttä ja normaalia terveydentilaa sekä hyvin sisäänajettuja jalkineita. Vaelluskengät ovat suositeltavat ja tärkeintä on niiden nilkoille antama tuki.

Ennen matkaa kannattaa tehdä pieni kunnon kohennus, tehdä kävelyretkiä vaihtelevissa maastoissa ja etenkin nousuvaiheita ajatellen käyttää portaita hissin asemasta.

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

 • Nisyros – patikointimatka tulivuorisaarella

Päiväohjelma

Koska Nisyroksen saarella ei ole omaa lentokenttää matkustamme sinne Kosin saaren kautta. Tulopäivänä olemme teitä vastassa Kosin lentokentällä, ja ajamme yhdessä läheiseen Kardamenan kylään ensimmäiseksi yöksi. Seuraavana päivänä matkaamme aamulaivalla Nisyroksen saarelle, jossa majoitumme saaren pääkaupunkiin Mandrakiin patikointiviikon ajaksi.

Kotimatkapäivänä meillä on aikaa rentoutua Nisyroksella, viettää päivä rannalla tai kulkea vielä ympäriinsä tässä viehättävässä pikku kaupungissa. Iltapäivällä matkaamme laivalla Kosille Kardamenan kylään, jossa on aikaa tehdä vielä tuliaisostoksia. Illansuussa kokoonnumme läksiäisillalliselle, minkä jälkeen ajamme yhdessä lentokentälle.

Päivä 1. Tulopäivä

Päivä 2. Laivamatka Kos – Nisyros. Patikointi Mandrakin kaupungin ympäristössä.

Aamiaisen jälkeen matkaamme laivalla noin tunnin matkan Nisyroksen saarelle. Matkan aikana tutustumme toisiimme ja käymme läpi käytännön asioita ja patikointiviikon ohjelmaa.
Nautimme kevyen lounaan ja lähdemme tutustumaan pääkaupungin ympäristöön. Aluksi vierailemme Spilianin luostarissa, joka sijaitsee  Mandrakin yläpuolella jyrkällä kallion rinteellä. Se on yksi koko Dodekanesian alueen tärkeimmistä luostareista. Yli 40 metriä korkeilta kallioilta on näköala yli koko kaupungin. Matkamme jatkuu kohti Paleokastron Johanniitta-ritarilinnan raunioita. Palaamme Mandrakin kaupunkiin pikkuteitä ja kivettyjä polkuja pitkin. Patikoinnin jälkeen mahdollisuus uida vaikkapa Hohlakosin mustakivisellä uimarannalla kaupungin tuntumassa.
Vaikeusaste

Päivä 3. Patikointi Mandraki – Emborios

Tämä patikointipäivä alkaa nousulla kohti kaldeera- eli kraaterialuetta. Kuljemme hiekkateitä ja kivettyjä polkuja pitkin kohti Emborioksen kylää. Poikkeamme autioituneessa Nifioksen kylässä, jota muinoin asuttivat lukuisat munkit. Kylän reunamilta aukeaa kaldeera-alue eteemme salaperäisenä ja kiehtovana. Nousemme jyrkän polun Emborioksen kylään, missä nautimme kevyen lounaan tavernassa nimeltä Balkoni – joka nimensä mukaisesti on kuin parveke kaldeera-alueen yläpuolella. Tämä taverna tarjoaa erityisen suosittuja Nisyroksen papupyöryköitä ja paikallista sakkouliasti-juustoa. Lounaan jälkeen matka jatkuu bussilla takaisin Mandrakiin.
Vaikeusaste

Päivä 4. Vuoren valloitus

Aamulla kastelemme vaelluskenkämme pohjat meressä ja sitten kiipeämme Nisyroksen saaren korkeimmalle huipulle, Profeetta Eliakselle, joka nousee 698 metrin korkeuteen. Nousu on paikoin jyrkkää, polku mutkittelee kallionlohkareiden välissä. Matkalla poikkeamme autiossa Diavatis-luostarissa, joka nykyään toimii lähinnä vaeltajien yöpymissuojana. Vuorenhuipulla syömme sään salliessa piknikeväät ja nautimme näköalasta yli aavan meren, ympäröiville saarille ja aina Turkin rannikolle asti.  Palaamme Mandrakiin polkuja ja pikkuteitä pitkin. Lounastamme Panorama-tavernassa, jonka kreetalaissyntyinen emäntä rouva Sebastia Sfakianos valmistaa meille aitokreikkalaista musakaa.
Vaikeusaste

Päivä 5. Vapaapäivä, ei patikointia.

Tänä päivänä on mahdollisuus nauttia rantalomasta tai vaikkapa lähteä aamulaivalla Kosin kaupunkiin tutustumaan sen nähtävyyksiin ja vilkkaaseen turistielämään.

Päivä 6. Suuri saarikierro.

Tämän päivän patikointi on pitkä, joskaan nousut eivät ole kovin haasteellisia. Kuljemme pitkin saarta kiertävää tietä, aava Egeianmeren ulappa aukeaa silmänkantamattomiin. Pikniktauon pidämme Stavroksen luostarin pihamaalla. Poikkeamme tieltä kivetyille poluille kohti Nikian kylää, matkalla kiipeämme vanhaan kiviseen torniin ihailemaan näköaloja. Nikian viehättävässä kylässä tutustumme pari vuotta sitten avattuun tulivuorimuseoon ja nautimme lounaan Andriotis-tavernassa. Lounaan jälkeen halukkaat voivat jatkaa patikointia. Laskeudumme kraaterialueelle ja kuljemme sen yli tuliperäisten tuoksujen ympäröimänä. Mandrakiin palaamme pikkuteitä ja polkuja pitkin. Vaihtoehtoisesti autokuljetus hotellille. Myöhemmin yhteinen illallinen.
Vaikeusaste

Päivä 7. Iltapäiväpatikointi Emborioksen kautta Palin rantakylään.

Viimeisenä patikointipäivänä lähdemme iltapäivällä Mandrakista uutta reittiä kohti Emborioksen kylää. Ennen kylää kiipeämme pienen vuoren huipulle nimeltä Kukkulo, missä sään salliessa juomme taukokahvit/teet. Emborioksen kylän jälkeen laskeudumme rinteitä pitkin Palin kalastajakylään, johon nyttemmin on rakennettu saaren vierasvenesatama. Kylän laidalla on hienohiekkainen uimaranta, ja pulahdamme huuhtomaan patikoinnin pölyt ja hiet ennen yhteistä illallista Kapteeni Jimin tavernassa. Myöhemmin bussikuljetus takaisin Mandrakiin.
Vaikeusaste


Päivä 8. Kotimatkapäivä.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia johtuen ilmasto- ja tuuliolosuhteista.